Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 18:50:00

Nemzetközi tervpályázatot hirdettek a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására

Nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdettek a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására. A pályázóknak meg kell tervezniük a mélyállomást, a felszíni peronok elhelyezését és a környék rendezését. Fürjes Balázs szerint a következő 12 évben több 100 milliárd forintba kerülnek a fejlesztések, amelyek uniós pénzből valósulhatnak meg. Az ATV Híradó riportja.

Érkeznek a vonatok a Nyugatiba. Néhány új szerelvény már feltűnik a síneken, de maga a terület lepusztult, a váltók elavultak, a sínek pedig elvágják egymástól a VI. és a XIII. kerületet

Fürjes Balázs az Eiffel-csarnokban jelentette be: egy nemzetközi, nyílt, építészeti pályázatot hirdetnek. A nyertes feladata lesz, hogy az Eiffel-csarnokban lévő sínek eltűnjenek és a föld alatt épüljön ki egy új állomás. Innen indulna majd azaz alagút, amely a Déli Pályaudvarral kötné össze a Nyugatit. A sínek helyén új közösségi terek, a pályaudvar környékén pedig új zöldfelületek születnének. De a következő 12 évben az egész nyugati aluljárórendszert átépítenék és eltűnne a Nyugati téri felüljáró is. Jelenlegi áron is több 100 milliárd forintos beruházásokról van szó, amit Fürjes elmondása szerint döntően EU-s forrásból biztosítanak.

Eddig az Eiffel-csarnok újult meg, így most már nem ázik be a tető. Vitézy Dávid szerint a Nyugati legnagyobb problémája, hogy zsákpályaudvar, sehova nem vezetnek tovább a sínek, ezért most hosszú évtizedekre terveznek a felújítással. „Azt már úgy végezzük el, hogy kompatibilis legyen egy alagúttal, mert így járunk el felelősen, így nem fogják ránk mondani 10-15 év múlva, hogy nem gondolkoztunk felelősen” – fogalmazott a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Jelenleg naponta 60 ezer ember használja a Nyugati pályaudvart – 70 százalékkal forgalmasabb a Keleti pályaudvarnál – ez az utasszám azonban a fejlesztések után megduplázódhat.

Nemzetközi tervpályázatot írtak ki a Nyugati pályaudvar fejlesztésére

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink