Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 18:38:00

Gy. Németh Erzsébet szerint 15-20 milliárd forintra lenne szükség a Biodóm befejezéséhez

A telekkel együtt átadná a főváros a kormánynak a Biodómot, cserébe a beruházás befejezéséért. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes 15-20 milliárd forintra becsülte azt az összeget, amennyiből szerinte teljesen megvalósítható lenne a projekt. Fürjes Balázs szerint elégnek kellett volna lennie az eddigi állami támogatásnak, de híradónknak hozzátette: lehet szó az átadás-átvételről.

Az ingatlannal együtt átadná a főváros a kormánynak a Biodómot

 

Telekalakítással leválasztaná a főváros az Állatkertről a Pannon Park egy részét, benne a Biodómmal, ha a kormány átvenné a beruházást. Gy. Németh Erzsébet szerint a javaslatnak az a célja, hogy a látványosság minél hamarabb megnyíljon. „Az, hogy milyen állatok, milyen növények, milyen környezetbe települjenek, vagy legyenek betelepítve, azt a szakmai munkát továbbra is az állatkert végezné. Mi azt szeretnénk, hogy az állam az építési munkákat finanszírozza meg és végezze el” – magyarázta híradónknak a főpolgármester-helyettes.

Az állatkert operatív igazgatója azt mondta, hogy már minden négyzetcentimétert megtervezetek, és elkezdenék a próbaüzemet is. „Erre azért van szükség, hogy felszínre kerüljenek az olyan hibák, amelyek eddig esetleg elkerülték a figyelmünket. Ezért szükséges az, hogy szülessen egy döntés a befejezésről” – hangsúlyozta híradónknak nyilatkozva Szabó Roland.

A kormány 2015-ben 25 milliárd forintot adott, ahogy annak idején írták, „a Pannon Park projekt teljes és maradéktalan megvalósítására”. Ennyi pénzért azonban nem akadt kivitelező, ezért újabb kormányhatározattal megtoldották az összeget majdnem 19 milliárd forinttal. Közben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a beruházást.

Az Állatkert akkori főigazgatója azonban még 2019-ben bejelentette: még 20 milliárdra lenne szükség a Pannon Park befejezéséhez. Persányi Miklós 2020. elején lemondott. Azóta a kormány azt hangoztatta, hogyha pluszforrás kell a befejezéshez, azt tegye hozzá a főváros. A városvezetők viszont azt hangsúlyozták, hogy erre nincs pénz. 2020 őszén pedig feljelentést is tettek az ügyben.

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár híradónknak úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy a főváros nem tudott megbirkózni a feladattal. „A kormány már hozzátette a magáét, 43 milliárd forintot. Beszélhetünk az átadás, átvételről, de természetesen, hogyha valaki okozott egy problémát, akkor annak a megoldásában is részt kell vállalnia” – vélekedett Fürjes Balázs, aki szerint nem maradhat torzó a Biodóm, a problémát közösen kell megoldaniuk a fővárossal.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink