Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 07:29:00

Varga Judit: Változtatni kell a válás szabályain, túlhaladta az élet

Az igazságügyi miniszter állítása szerint a gyerekek érdekét szolgálná a módosítás.

A 24.hu értesülései szerint a gyermekek érdekét szolgálja az a nemrég benyújtott salátatörvény, amely úgy írná át a Polgári törvénykönyvet, hogy már csak az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét válásnál, ez pedig nagy konfliktusforrásokat szüntetne meg – mondta.

Az új módosítás értelmében a szülők a szülői felügyeletet közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt, kivételt képez, ha megállapodásuk van, illetve a gyámhatóság vagy a bíróság eltérően rendelkezett.

A közös szülői felügyeletet úgy is lehet gyakorolni, hogy felváltva, azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyerek nevelésére a szülők.

A bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelheti a közös felügyeletet, ha az a gyermek érdekében áll. Így váltott elhelyezés lép életbe, tehát 2-2 hetet kapnak a szülők a gyermekkel a válás után. Erre eddig csak az egyezség volt az egyetlen lehetőség, de ezt túlhaladta az élet – fejtette ki Varga Judit.

A miniszter szerint az új törvénymódosítás azt is lehetővé tenné, hogy különélés esetén egyenlő legyen a tényleges kapcsolat, így kevésbe megterhelő a gyermek számára, viszont kiemelte, hogy ha a bíró olyan körülményeket észlel, amelyek csak mélyítenék a konfliktust, akkor nem hozhatja meg ezt a döntést.

Varga fontosnak nevezte azt is, hogy a gyerekek véleményét is kikérjék bizonyos életkor felett a bírók, ezzel is könnyítve a válópereket, de ezt már segítik jogszabályok – tette hozzá.

atv.hu

A Géniusz Gundel Takács Gáborral ma este 20:45-től lesz először látható az ATV-n.

Ajánlom

További belföldi híreink