Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 18:07:00

Válási szakértő az új törvényjavaslatról: konfliktusokat okozhat a váltott nevelés

Változtatna a válás szabályain Varga Judit igazságügyi miniszter. A törvényjavaslat értelmében a jövőben a válás után a bíróság már az egyik szülő kérésére is elrendelhetné a gyermek közös felügyeletét. A szakértői vélemények megoszlanak az ügyben. Az ATV Híradójának riportja.

A jelenlegi magyarországi családjogi törvény szerint a szülői felügyeleti jogot csak az egyik szülő kaphatja meg, ez az esetek 85 százalékában az anyákat illeti meg. Varga Judit igazságügyi miniszter új törvényjavaslata viszont arról szól, hogy a válásnál a jövőben a bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelheti a gyermek közös felügyeletét egy válóperben. Varga szerint a váltott gondoskodással a gyereknek egyik szülőjétől sem kell elszakadnia.

"Egy válás azért senkinek sem egy egyszerű - és nem egy boldog állapot alapvetően - , főleg a gyerekek számára. Azért szükséges ez, hogy ez minél kevésbé legyen megterhelő, és hogy a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson, valamint hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttmükődését" - érvelt a módosítás mellett Varga Judit.


A családjogi ügyvéd szerint a jelenlegi törvény igazságtalan. Az elvált apánknál is megvan az igény a gyereknevelésre, ma négyszer annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint 20 évvel ezelőtt. 

Az ügyvéd hozzátette: Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol nem automatikus a közös felügyeleti jog. A szakemberek sokáig azt gondolták, ez konfliktust okozhat a szülők között, a külföldi tanulmányok viszont fegyveregyenlőségről számolnak be.

"Az anya a plusz jogokkal nem tud majd visszaélni tehát innentől kezdve kiegyensúlyozott lesz a helyzet. Ez pedig csökkenti a konfliktusokat, csökkenti a lojalitás konfliktust a gyerekben, hiszen azonos jogokkal rendelkezik mindkét szülő. Azonos időt tölt a gyerek mindkét szülővel, tehát nagyon sok vitának ez kihúzza a méregfogát" - értékelt dr. Illés Bianka családjogi ügyvéd, aki örömmel fogadta a módosítási javaslatot.

A válási szakértő is méltatta az új törvényjavaslatot, de szerinte a váltott nevelés konfliktusokat okozhat:"Egy gondozó szülőnek, jellemzően az édesanyának ez nagy nehézség lesz. Illetve azt is vizsgálni kell, hogy a külön élő szülő, aki most a váltott gondoskodásnak a másik serpenyőjében lesz - jellemzően az édesapa - mennyire lesz alkalmas a gyereknevelése" - jegyezte meg Herkules Mónika

A SzépenVáljEl Válásközpont alapítója szerint a bíró szerepe is megnő majd, hiszen ők állapítják meg, hogy egy adott gyereknek az adott életkorban és élethelyzetben mi a legjobb: "Ehhez az is kell, hogy félre tegyék a házastársak azokat a sérelmeket, amik a váláshoz vezettek, és onnantól kezdve csak szülőtársi viszonyban gondolkozzanak" - hangsúlyozta Galambos Balázs.

A válások száma Magyarországon az elmúlt tíz évben csökkent. Míg 2010-ben csaknem 24 ezren, addig 2020-ban 15 ezer bontották fel házasságukat. Az Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatta híradónkat, hogy az Európai Unióban a közös szülői felügyelet főszabály, amiből a gyermekek - ha a szülő alkalmas erre - csak profitálhatnak.

Változtatna a válás szabályain Varga Judit

 

atv.hu

Kedd estétől indul a Géniusz kvízműsor az ATV-n

 

Ajánlom

További belföldi híreink