Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 14:47:00

Új berendezés segíti a tüdőelváltozások diagnosztikáját az onkológiai klinikán

A korai stádiumú, kisebb méretű tüdőelváltozások műtét előtti megjelölésére alkalmas navigációs bronchoszkópos berendezést szerzett be az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 135 millió forintért.

Új berendezés segíti a tüdőelváltozások diagnosztikáját az onkológiai klinikán
Forrás: MTI

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón - felidézve a magyar onkológiai ellátás fejlődését - hangsúlyozta: az OOI köré épült ki az országos onkológiai hálózat, ez az ellátórendszer komplexitásában egyedülálló - írja az MTI.

Mint mondta, törekedni kell arra, hogy az országos intézetekbe telepített berendezések high-tech minőségűek legyenek, és ebbe a körbe tartozik a most beszerzett berendezés is.

Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, egyúttal az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője ismertette, a tüdőben talált kisméretű, korai stádiumú daganatok lokalizációjához, megjelöléséhez nyújt segítséget az új berendezés.

Az eljárás lényege, hogy a hörgőtükrözés során kapott képet a berendezés "egybeolvasztja" a mellkasi CT-felvétellel, megjelöli az elváltozást, így azt a sebész nagy műtéti metszés nélkül is el tudja távolítani.​

atv.hu

Kedd estétől indul a Géniusz kvízműsor az ATV-n

 

Ajánlom

További belföldi híreink