Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 17:36:00

Tenisz- és röplabda-szabályok az új tévés vetélkedő szabálykönyvében

Mik az ATV-n kedd este induló Géniusz szabályai? Hogyan fér össze a tudásalapú vetélkedő műfaja a párbajjal? Az atv.hu Gundel Takács Gábor műsorvezetőt és Wisinger János producert kérdezte.

Tenisz- és röplabda-szabályok az új tévés vetélkedő szabálykönyvében

A játék szabályai több sportág szabálykönyvéből tevődnek össze, így a teniszéből és a röplabdáéból. Honnan milyen szabályt vettetek át?

Wisinger János: A tenisz szabályrendszere a műsor alapja. A Grand Slam versenyeken 3 nyert játszmáig tart egy férfi meccs. És ez a rendszer csodálatos párbajokat generál. Számtalanszor láttunk már ebben a sportban is végletekig kiélezett háborút, ahol az egyik játékos például akár már 2-0-ra is vezetett, aztán a másik felállt, küzdött, és akár fordított is 3-2-re. Ilyen a Géniusz is. Minden játszma egy új játék, az utolsó pillanatig esély van a fordításra. Irtózatos izgalmas párbajok vannak a műsorban.

A röplabdából egy régi szabályt építettünk be. Egyes fordulókban csak akkor lehet pontot szerezni, ha az ember „szervál”, és pontot szerezve megtartja a válaszadás jogát. A Géniusz kezdő fordulójában az egyik játékos kapja kezdésként a kérdéseket, és csak addig szerezhet pontot, amíg tudja a jó választ. Ha hibázik, ha ront, a másik elrabolhatja tőle a válaszadás jogát.

Gundel Takács Gábor: Ezek a sportból átvett elemek többek között azt a célt is szolgálják, hogy a néző számára egyszerű és gyorsan átlátható legyen a játék. Szerintünk fontos erénye a Géniusznak, hogy kifejezetten egyszerű a szabályrendszer. A nézőnek szinte nem kell azzal bajlódnia, hogy megértse a játékot, hanem azonnal átadhatja magát a játék élvezetének.

Pontosan hogy néz ki egy párbaj a Géniuszban?

W. J.: Minden esetben két játékos van a stúdióban, ők párbajoznak. Egy meccs megnyeréséhez meg kell nyerni egy párbajt, ami három nyert játszmáig tart. Ily módon egy párbaj eredménye lehet 3:0; 3:1; 3:2. A párbaj győztese a nyereményfán meghatározott garantált nyereményt kapja.

A cél: 10 győztes párbaj, 10 millió forint. Tehát aki legyőzi 10 ellenfelét, az lesz a Géniusz és hazaviheti a 10 millió forintot.

A Géniusz esetében nagyon fontos, hogy tudásalapú vetélkedőről és nem game show-ról van szó. Ez mit jelent a gyakorlatban (a játékosok kiválasztásánál és a kérdések összeállításánál)?

W. J.: Egy Game shownál a szerkesztőség szélsőségesen izgalmas játékosokat keres. Különc, nagyszájú, humoros, nagyon antipatikus vagy szimpatikus karaktereket. A Géniuszban nem ez alapján kerestünk szereplőket. Itt csak az számított, hogy ki hogyan teljesített a tudásteszten. Mint ahogyan egy objektív sportversenyen sem számít a karakter. Az mehet egy világversenyre, aki a legjobban teljesít.

G. T. G.: A Géniusz azért sem gameshow, mert a játékosoknak nem kell semmilyen fizikai aktivitást végezniük és hiányoznak a reality elemek is. Egyszerűen csak két ember - akiket persze igyekszünk minél jobban megismerni - összeméri a tudását. Na, ebben viszont nagyon gyorsnak és aktívnak kell lenni.

Ajánlom

További belföldi híreink