Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 05:21:00

Mit gondol a külföldi sajtó Márki-Zay győzelméről az előválasztáson?

Orbán Viktor kormányra kerülése óta most először találta magát szembe az egyesült ellenzékkel, Márki-Zay Péternek pedig mindenkinél jobb esélye van a miniszterelnök leváltására. Ezt emelte ki a nemzetközi sajtó, amely beszámolt az előválasztásokról. Az ATV Híradójának riportja.

Magyarország történetében most először tartottak ellenzéki előválasztásokat – emeli ki a Euronews angol nyelvű oldala, amely szerint Orbán Viktor a Fidesz kétharmados parlamenti többségét arra használta, hogy megváltoztassa a politikai rendszert és bebetonozza a hatalmát.

A BBC azt írja: Orbán Viktor hatalomra kerülése óta most először találja magát szembe az ellenzéki pártok egyesült frontjával. Márki-Zay Péternek pedig mindenkinél jobb esélye van a kormányfő leváltására.

Az ellenzéki előválasztások győztesével interjút készített a világszerte idézett Reuters hírügynökség.

„Orbán Viktor Putyin, Kína, Törökország irányába vette a lépést, és nem az európai értékeket képviseli. Ez mindenképpen meg kell változzon. Nemcsak azért, mert mi lojális, hűséges tagjai szeretnénk maradni az Európai Uniónak és a NATO-nak, hanem azért, mert a magyarok többsége, nyolcvan százaléka, az Európai Unióban való maradás mellett voksolna” – nyilatkozta Márki-Zay.

A Le Figaro azt emelte ki, hogy Márki-Zay Péter nagy aránnyal nyerte meg az előválasztást, és a politikus megszabadítaná Magyarországot az eddigi legkorruptabb rendszertől.

A Frankfurter Algemeine Zeitung szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt erőssége, hogy vidéki konzervatív, elkötelezett katolikus és hét gyerek apja. Elsősorban azok a konzervatív vidéki szavazók tarthatják szimpatikusnak, akik többé már nem bíznak Orbán Viktorban. Márki-Zay ugyanakkor nyílt gondolkodású, toleráns és kompromisszum-kész, így a baloldali városi szavazókra is számíthat.

A Spiegel pedig azt húzza alá, hogy a szakértők szerint a 49 éves politikus komoly kihívója Orbán Viktornak. Márki-Zay eltörölné Orbán Viktor ellentmondásos törvényeit és bevezetné az eurót Magyarországon.

atv.hu

A Géniusz Gundel Takács Gáborral ma este 20:30-tól lesz először látható az ATV-n.

Ajánlom

További belföldi híreink