Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 17:40:00

Magyar György: maga Márki-Zay Péter is egy szimbolika

Vasárnap lezárult az ellenzéki előválasztás, melynek eredményeként közös miniszterelnök-jelölttel indul a 2022-es választásokon az ellenzék. De vajon képes-e összetartani a hat pártot Márki-Zay Péter? A Civil Választási Bizottság elnöke értékelte a helyzetet.

Óriási sikerként értékelte az ellenzéki előválasztást Magyar György. A Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, a gratuláció a választópolgárok tömegeinek szól, akik a Fidesz lejárató kampánya ellenére komolyan vették az előválasztást. „Az látszik mindebből, hogy a választópolgár józan volt, és megmutatta, hogy tud büntetni és jutalmazni, érdekli a közélet – ez a siker szerintem” – fogalmazott.

Magyar György azt is hozzátette, az elmúlt két hétben egy percig sem érezte úgy, hogy széthullás veszélyeztetné az összefogást. „Márki-Zay győzelmével újra fog rendeződni a baloldal, a pártoknak el kell kezdeni helyezkedni. Az ő feltűnése nem volt betervezve valószínűleg C tervben sem a legtöbbeknek. Most már van 106 közös ellenzéki jelölt és egy közös miniszterelnök-jelölt. Valószínűleg lesz egy kis torzsalkodás a lista miatt, de most meg kell tanulniuk együttműködni” – értékelt.

Ki képviseli majd az új szavazókat?

Ahogy arról a Republikon Intézet is írt legfrissebb gyorselemzésében, Márki-Zay Péter már az előválasztás második fordulójában beváltotta ígéretét, és nagyjából 220 ezer új szavazót mozgósított. A Civil Választási Bizottság elnöke szerint valóban egy új kategória keletkezett, ez azonban nem az újonnan aktivizált választóké, hanem a közös ellenzéké. „Ezt nem kell most már tovább bontanunk pártokra: ez egy blokk lett, ami fel tudja venni a versenyt a Fidesz-blokkal. Az előválasztás legfontosabb eredménye is ez, hogy végre megértették, hogy csak együtt van esélyük” – hangsúlyozta.

Magyar György arra is lát esélyt, hogy egy pártba tömörüljön az ellenzéki összefogás: „mi civilek ezt már korábban is felvetettük, demokrata párt, köztársasági párt, választási párt, unió párt, bármi legyen, a lényeg, hogy együtt, mert a választójogi törvényt úgy alakította a Fidesz 2011-ben, hogy lejt a pálya” – fogalmazott. A Civil Választási Bizottság elnöke azt is elárulta, az előválasztás ötletét már 2016-ban felvetették, amit azonban 2018-ban még sokan nem akartak megérteni, egy újabb kétharmad azonban úgy látszik, meggyőzte az ellenzéki pártokat is.

Jöhet a köztársasági elnökjelölti előválasztás?

Magyar György a Klubrádió szombat esti adásában azt javasolta, az ellenzéki szavazók tegyenek javaslatot a köztársasági elnök személyére is és a mostani előválasztáshoz hasonlóan módon szavazzák is meg az új jelöltet. Az ügyvéd szerint annak ellenére lényeges kérdés ez, hogy csak szimbolikus jelentőséggel bírna, a köztársasági elnököt ugyanis nem közvetlenül választják a szavazók.

„Márki-Zay Péter is egy szimbolika, annak idején, mikor megalakítottuk a Mindenki Magyarországa Mozgalmat őt azért hoztuk előre, hogy azt szimbolizálja, meg lehet verni a Fideszt. A köztársasági elnök esetében is ez a lényeg, hogy megmutassa, van alternatíva” – fejtette ki az ügyvéd, hozzátéve, hogy egy esetleges parlamenti többséggel az új kormány akár a közvetlen elnökválasztás intézményét is megvalósíthatja.

Magyar György szerint ráadásul óriási igény lenne erre az előválasztásra is, ami a hat párt együttéléséhez és együttmaradásához rendkívül lényeges lenne: „Az a meggyőződésünk nekünk, öreg civileknek, hogy ez majd tematizál, aktivizál, akkor is, ha csak szimbolikus a jelentősége. Nagyon fontos, hogy megint a szavazópolgárt kérdezzük meg”.

Képes Márki-Zay Péter összetartani a hatpárti egységet?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink