Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 18:18:00

Közúti környezetvédelmi ellenőrzések: 900 járműből 17-et rendeltek vizsgára

30 fővárosi, debreceni, győri és szegedi helyszínen a tervezettnél másfélszer több, 918 ellenőrzést végeztek el. Komolyabb problémák miatt tizenhét gépjárművet hívtak be műszaki vizsgára - tudatta az ITM.

Szeptemberben újra ellenőrizték egy héten át a közutakon a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban. A negyedszázados Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban vizsgált járművek számát két év alatt sikerült megduplázni - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium ( ITM ).

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: “A járműállomány jobb környezetvédelmi mutatói mérséklik a környezeti terhelést, javítják a levegő minőségét. A Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban dolgozó kollégák már második éve produkálnak jelentősen nagyobb mérési darabszámot. A kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel. A tisztább településekért a gépkocsik állapotának javításával is tehetünk, egy-egy autó szennyezése karbantartással, korszerűsítéssel akár meg is felezhető.

Őszi ellenőrzéssorozat

A tárca támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló Akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, annak változását vizsgálják és értékelik.

A területi kormányhivatalok közlekedési hatósági munkatársai idén is minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken 5–5 helyszínen dolgoztak szeptember utolsó hetében.

A felmért állomány nagyobbik fele személygépkocsi, minden tíz autóból hat benzinüzemű, négy pedig dízeles volt. Átlagéletkoruk a 15 évet közelíti, de viszonylag nagy a szórás, Budapesten tizennégy, Szegeden közel tizenhét esztendő volt a megállított kocsik átlagos kora. A kishaszongépjárművek és nyerges vontatók sokkal fiatalabbak, az e kategóriákból vizsgált járművek átlaga nem éri el a tíz évet sem. Kihasználtságuk funkciójukhoz igazodva eltérő: a személyautók kilométerórái átlagosan mintegy 200 ezer, a kishaszongépjárműveké hozzávetőleg 270 ezer, a tehergépjárműveké közel 500 ezer, a nyerges vontatók pedig majdnem 740 ezer megtett kilométert mutattak - írták.

Az ezredfordulón még mindössze a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. A rendszeres ellenőrzés és tájékoztatás hatására az elmúlt években tíz vizsgált járműből átlagosan már csak egy-két esetben találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A megfelelési arány idén is hasonlóképpen alakult: a benzines autók több mint nyolcvan, a dízelesekének több mint kilencven százaléka találtatott kifogástalannak. A legjobban a fővárosi dízelüzemű állomány teljesített 95 százalékra kerekíthető értékkel, a legtöbb baj a győri benzinesekkel volt, ezek kevesebb mint háromnegyede nem akadt fenn a rostán - tudatta az ITM.

Greenpeace: 2026-tól el kell kezdeni a szennyező járművek korlátozását

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink