Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 18:56:00

Felmérés: lassan kevesebben mosnak kezet, mint a járvány előtt

Az Ipsos legfrissebb felméréséből kiderül, a magyar emberek egyre nagyobb százaléka biztos abban, hogy újabb hulláma érkezik a koronavírusnak, ennek ellenére nem óvatosabbak a mindennapjaik során.

Annyira elegük van a magyaroknak a járványból, hogy lassan kevesebben mosnak kezet, mint előtte – írja a Pénzcentrum az Ipsos multinacionális piackutató és tanácsadó cég legújabb felmérése alapján. Tovább rontja a helyzetet ráadásul, hogy az 5,8 millió beoltott magyar állampolgár közel fele május óta nem kapott további oltást, a 6 hónapos védettségi idő lejárta pedig vészesen közeledik.

A kutatás rámutat, a következő megbetegedési hullámtól való félelem egyre erősödik a 18 év feletti lakosság körében: 39 százalékuk biztos, 40 százalékuk pedig valószínűnek tartja a negyedik hullámot. A leginkább szkeptikusnak a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők mutatkoznak: 24 százalék valószínűtlennek tartja a következő megbetegedési hullámot. Őket követik a fiatal felnőttek, a 18-29 éves korosztály 17 százaléka szintén úgy gondolja, nem lesz negyedik hullám.

A felmérés arra is kitér, a védekezésben a legnagyobb fegyelmezettséget az idősebbek körében tapasztalhatunk: 63 százalékuk még jelenleg is visel arcmaszkot legalább alkalmanként, 72 százalék kifejezetten ügyel a rendszeres kézmosásra, 27 százalék távol tartja magát a tömegközlekedéstől, illetve 32 százalék a személyes kontaktusokat is kerüli.

A portál úgy összegez, a magyarok valószínűsítik a járványgörbe felfutását, ugyanakkor megbíznak a védőoltások hatékonyságában, és kevésbé tartják fontosnak a személyes óvintézkedéseket.

Falus Ferenc: Ha a járvány terjedését lassítani akarjuk, akkor kontrollált védekezésre van szükség

 atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink