Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 18:05:00

Elemző: ha a „gyurcsányozás” mellé nem talál valamit a Fidesz, akkor veszélyben van

„Ellenzéket is váltottunk” – ezt Márki-Zay Péter mondta vasárnap esti győzelmi beszédében. Az elemző viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a körzetek jelentős részét DK-s jelöltek nyerték.

Leváltottuk azokat, akik nem akartak változást, azokat, akik szélsőségesek és azokat is, akik zsarolhatók voltak – így fogalmazott a választás éjszakáján a győztes miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter több mint 13 százalékkal nyerte az előválasztást és az ellenzéken belüli őrségváltásról értekezett. Szövetségese, Karácsony Gergely is azt hangsúlyozta, nem csak az Orbán-kormány hibáit kell kijavítani, hanem az elmúlt harminc évet is.

„Olyan kormányt akarunk, ami nem csak az elmúlt 12 évet, de az elmúlt harminc év hibáit is orvosolni fogja, ezt üzente meg az a 60 százalék” – hangzott el főpolgármestertől.

Török Gábor politológus a vasárnapi eredményvárás közepén Facebookján úgy fogalmazott: „A kormányváltás bizonytalan. Az ellenzékváltás egyre biztosabb.”

Róna Dániel, a 21 kutatóközpont igazgatója szerint ugyan még nem beszélhetünk ellenzékváltásról, de a társadalmi támogatottság jelentős része már Márki-Zay Péter és a mozgalma mögött áll.

Bár, mint mondta, vidéken a DK és a Jobbik egyéni képviselői nyerték a legtöbb körzetet, „én is úgy érzem, hogy a politika megújítását, az ellenzék megújítását célul kitűző erők most teret nyertek, erősebbek lettek” – fejtette ki Róna, kiemelve, hogy „az egyensúly eltolódott, de nem bomlott fel tejesen.”

A Híradónk által megkérdezett elemzők szerint a kormánypártoknak is stratégiát kell váltaniuk, mert a szimpla gyurcsányozás most már kevés lehet.

„Egész egyszerűen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül, most ha az öt jelöltet vesszük, akkor talán pont Márki-Zay Péter, akire a legkevésbé lehet rásütni azt – erről úgy beszéltünk eddig – akiről a legkevésbé lehet elhitetni azt, hogy ő Gyurcsány embere lenne és valahogy a DK meghosszabbított karjaként működne” – véli Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Zárug Péter Farkas politológus, egyetemi adjunktus pedig kifejtette: 

„Meggyőződésem, hogy a gyurcsányozás mellé, ha nem talál valamit a Fidesz és szétosztva az erejét, különböző topikok mentén szembesítő kampányt folytat, együttesen, de nem koncentráltan, akkor veszélyben van.”

Elemzők szerint Márki-Zay Péter az előválasztás után, a 2022-es országgyűlési választáskor is képes lehet majd új szavazókat hozni az ellenzéki oldalnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink