Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 17:24:00

Dömötör Csaba Jakab Péternek: a Jobbik az előválasztás vesztese

Az ellenzéki előválasztás mellett az európai rezsiárak emelkedéséről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Félhet a Fidesz?

Szabó Tímea (Párbeszéd) a hétvége eseményeit úgy értékelte, az ellenzéki "előválasztással Magyarországra visszatért a demokrácia", közel egymillió ember mozdult meg, hogy a Fidesz-KDNP-t "eltakarítsa a kormányból".

Közölte, a hat ellenzéki párt mától összezár, mert csak így állíthatja meg Orbán Viktor 11 éve tartó ámokfutását. Jelezte, a kormányzás is hatpárti lesz, megszűnik az egyeduralom. Szerinte ettől a jövőképtől Orbán Viktor és a Fidesz totális pánikba esett, beindult a pánikkormányzás, és igyekeznek még többet hazudni, lopni és a hatalmukat bebetonozni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormánypártokra a legutóbbi választáson közel hárommillióan szavaztak, valamint bírálta Karácsony Gerelyt, aki a Párbeszéd szerint korábban az a személy volt, akitől félnek a kormánypártok.

Budapest az elmúlt hónapokban kampánypódium volt, de a főváros ennél többet érdemel - hangoztatta, majd azt mondta, mindenki érdeke, hogy Karácsony Gergely végre elkezdje a munkát, ehhez a kormány minden támogatást megad.

Eltérő vélemények - ellenzéki összefogás vagy Gyurcsány Ferenc?

Keresztes László Lóránt (LMP) is az előválasztást értékelte, szerinte ez ad reményt arra, hogy végre változás lesz az országban.

Kifogásolta, hogy a kormánypártok 24. alkalommal szavazták le az ügynökakták nyilvánosságát, hogy letették a kínai érdekeket szolgáló Budapest-Belgrád-vasútvonal alapjait, amely Mészáros Lőrinc cégének hoz újabb 300 milliárd forintos megrendelést. Szijjártó Péter a paksi beruházás tervdokumentációjának elutasítása miatt nem a magyar embereknek adott magyarázatot, hanem azonnal Moszkvába repült, mert berendelték a Roszatomhoz - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint az a párt, amely Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre, most neki kampányol. Azt mondta, Gyurcsány Ferenc rendkívüli módon szereti a hatalmat, átmentette magát a rendszerváltáskor és 2009-ben is.

Közölte, a magyar politikai megújulás alapja lenne a baloldalon, ha Gyurcsány Ferencet egyszer és mindenkorra ki tudnák zárni saját politikai körükből – mondta Rétvári.

Varju László (DK) szerint nagyon nehéz, feszültségekkel terhelt héten vannak túl, békét kell teremteni az ellenzéken belül és az a helyes, hogy ha senki nem akar utólag olyan szabályokat átírni, amelyekben a hat párt már megállapodott. Magyarország helyreállítását, a negyedik magyar köztársaság létrehozását, valamint a kiszervezett állami hatalom visszavételét nevezte meg célként.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt tette szóvá, hogy Varju László egyedüli jelölt volt körzetében az előválasztáson, szerinte Észak-Koreában működnek így a dolgok.

Közölte, az előválasztás egy dologra volt jó, a DK és Gyurcsány Ferenc megerősödésére. Paktumot kötöttek Márki-Zay Péterrel, a serpa szerepét most nem Medgyessy Péterre, hanem a hódmezővásárhelyi polgármesterre osztották – hangoztatta, valamint kijelentette, nem fogják hagyni, hogy Gyurcsány Ferenc baloldali kormányzása visszatérjen.

Ki könnyítené a lakhatást?

Tóth Bertalan (MSZP) felszólalásában történelmi eseménynek nevezte az előválasztást, majd arról beszélt: a demokrata ellenzéki szövetségen belüli versengés véget ért. Kiemelte: a szocialisták ragaszkodnak ahhoz, hogy 2022 után évente tizenötezer bérlakás épüljön fiataloknak és nélkülözőknek a helyi önkormányzatok bevonásával, valamint ahhoz, hogy évente 200 ezer lakás felújítása valósuljon meg.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott: az összevissza beszélés oda sodorta az MSZP-t, hogy most már a DK sem a nagy pártok közé sorolja őket. Hangsúlyozta: a szocialisták kormányzásuk alatt nem tették könnyebbé az emberek lakhatását.

A Jobbik elszámoltatna, a kormány képmutatásról beszél

Jakab Péter (Jobbik) az előválasztás eredményére reagálva azt mondta: "teljes mellészélességgel" támogatják Márki-Zay Pétert. Most nincs helye a "fanyalgásnak", a sértődésnek és a széthúzásnak – tette hozzá.

A Békemenetet "a gyűlölet, az uszítás és a kirekesztés" politikájaként jellemezte, majd azt mondta: a jövő Magyarországa olyan lesz, mint az ellenzéki összefogás, egységes, de sokszínű. Nemzeti minimumnak nevezte, hogy győzelmük esetén elszámoltatás lesz, román mintára felállítanák a magyar korrupcióellenes ügyészséget, és börtönbüntetést helyezett kilátásba Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában a Jobbikot és Jakab Pétert pedig az előválasztás vesztesének nevezte, majd felidézte, hogy a Jobbik létrehozásakor a párt alapszabályában elsődleges feladat volt a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a hatalomból.

Rosszat vagy jót akar az Európai Unió?

Hollik István (KDNP) szerint a rezsiválságot Brüsszel idézte elő felelőtlenségével, a rosszul időzített, átgondolatlan energiareformmal. Míg a rezsicsökkentés előtt Magyarországon az egyik legmagasabb volt a rezsiár Európában, most a legalacsonyabbak közé tartozik - jelentette ki.

A kormány számára az energia nem politikai, hanem biztonsági és szuverenitási kérdés, ezért ellenzik az EU által bevezetni kívánt klímaadót is - tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában megerősítette: Brüsszel arra készül, hogy megadóztassa a lakással, gépjárművel rendelkező családokat. Az alacsony árakat védeni kell, ezért a kormány határozottan kiáll amellett, hogy a klímacélok eléréséhez szükséges pénzügyi fedezetet nem a családoknak, hanem a klímarombolóknak kell viselni – emelte ki.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink