Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-18 20:16:00

Dobrev: Márki-Zay mindenben számíthat rám

A DK politikusa, aki a párt miniszterelnök-jelöltje volt az előválasztás második fordulójában, azt mondta: kedden Strasbourgba utazik, de itthon is teljes bedobással részt vesz majd a kampányban. Beszélt arról is, vállalna-e mondjuk egy miniszteri pozíciót egy Márki-Zay kormányban.

Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette, nem bánta meg, hogy elindult az előválasztáson, akkor is elindulna újra, ha tudná előre, hogy ez lesz az eredmény. Korábban azt mondta, az ország szerinte egy baloldali politikusra vágyik – most úgy fogalmazott, fontosnak érzi, hogy ezt a politikát a DK képviselje a hatpárti összefogásban.

Gyurcsány Ferenc sikerről és a DK áttöréséről beszélt, az adatok szerint 10-20 ezer különbséggel ugyanazt az eredményt érte el Dobrev, mint a DK 2018-ban – erre a politikus úgy reagált: ha ehhez hasonlítjuk, akkor a DK-n kívül az összes párt megbukott, az ugyanis egy országos szavazás volt, ez pedig egy előválasztás, ahol arányait nézve a DK megőrizte azt a helyét, hogy az ellenzék legerősebb pártja.

Szerinte a legfontosabb üzenet, hogy most a 106 egyéni körzetre kell odafigyelni, akkor lesz kormányváltás, ha ezek több mit felét elviszik. Szerinte a hat párt aláírta a megállapodást, nincs apró betű, Márk-Zayt fogják támogatni, de most az egyéni jelöltekre kell figyelni, őket kell támogatni.

Márki-Zay korábban szintén az Egyenes beszédben azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy legyen egy hetedik frakció, ezzel kapcsolatban Dobrev Klára azt mondta: biztos benne, hogy a pártvezetők leülnek, és megbeszélik ezt, ezek a megbeszélések az előválasztás előtt is jól zajlottak. Mostantól kezdve az a fontos, hogy a nyilvánosság előtt ne egymással foglalkozzanak, hanem a kormányváltással – tette hozzá.

Holnap Strasbourgba megy, de itthon is teljes bedobással részt vesz majd a kampányban – jelentette ki.

Arra a kérdésre, mi az, amiből nem akar engedni, azt mondta: a legfontosabb, hogy le kell bontani az Orbán-rendszert, ezen kívül igazságot kell szolgáltatni, valamint a gazdaságpolitikának is sokkal igazságosabbnak kell lennie. Hangsúlyozta: nem pusztán a pártpolitikusok fogják összerakni a programot, hanem bevonnak szakértőket is.

Mint mondta, Márki-Zay mindenben számíthat rá, amit csak kér. Ha kell, kampányol, ha kell szakértőként segít – sorolta. Szerinte most Márki-Zayé a fő felelősség, de nekik is vigyázni kell rá, hogy ez az egység ne bomoljon fel.

Szerinte sokat kell még gondolkozni az eredményen, hiszen még csak egyetlen nap telt el. Ahhoz, hogy az ember győzzön, erő kell, ahhoz pedig, hogy veszíteni tudjon, még több – fogalmazott. Azt mondta, miközben minden idegszálával győzni szeretett volna, ennek az egész versenynek inkább nyertesének érzi magát, hiszen a DK megerősödve került ki az előválasztásból. Szerinte nem kell szégyenkezni a 43 százalék miatt, ez megmutatta, hogy a DK szépen lassan egyre több embert meg tud győzni.

Törésvonal? Miniszteri pozíció?

Elemzők törésvonalat látnak a DK-Jobbik és a többi ellenzéki párt között. Ezzel kapcsolatban Dobrev azt mondta: a taktikai szövetségek okozhatnak töréseket, de ezek elmúlnak, mikor vége a versenynek.

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e Márki-zay kormányában miniszteri pozíciót, csak annyit mondott: nagyon idő előtti pozíciókról beszélni, előbb össze kell rakni a kampányt és a csapatot. Hozzátette: semmitől nem akar elzárkózni, ami előre viszi az Orbán-rendszer lebontását, ez „felülír minden személyes egót”.

A DK azt ígéri, támogatni fogja a közös jelöltet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink