Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-19 05:37:00

Csirkék által termelt antitesttel védekeznének a koronavírus ellen

Gyorsulni látszik a járvány itthon is. A hétvégén 3274 új fertőzöttet és 51 elhunytat regisztráltak. Az Operatív Törzs az ATV Híradójával azt közölte: a maszkviselés csak a kiemelten veszélyeztetett terülteteken - kórházakban, rendelőkben, szociális intézményekben - kötelező, másutt viszont nem tilos. A virológus szerint noha a járványügyi adatok most kedvezőbbek, mint tavaly, a maszkot hordani kellene az oltottaknak is.

Ismét több tucat áldozatot követelt a koronavírus-járvány itthon. Október harmadik hétvégéjén az új fertőzöttek száma 3200 fölé emelkedett.

Magyarországon eddig 997 ezren adatták be maguknak a harmadik oltást. Rusvai Miklós szerint a járványadatok kedvezőbbek, mint a szomszédos országokban, azért, mert itthon időben megkapták az emberek ezt.

„Az adatok kedvező alakulásában ez nagyobb szerepet játszik, mint az átoltottság szintje” – fogalmazott a virológus.

Ennek ellenére a szakértő december elejére több ezres napi új esetszámokkal és növekvő halálesetekkel számol, szerinte szigorítani kell.

„Én is kívánatosnak tartanám a maszkot. Nem csak a koronavírus ellen, hanem azért, mert az influenza fertőzést és a különböző náthavírusok terjedését is megakadályozná. Könnyítve ezzel az orvosok munkáját”

 – közölte Híradónkkal Rusvai.

A háziorvosoknak ugyanis antigén gyorsteszteket kell végeznie azokon a betegeken, akik felső-légúti fertőzés gyanújával fordulnak hozzájuk.

A tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés újbóli bevezetésével kapcsolatban a főváros megkereste a kormányt: Karácsony Gergely levélben kérte, hadd kapják vissza az önkormányzatok a szabályozási lehetőséget.

„Válasz idáig hozzánk nem érkezett, csak reakció. Mi a belügyminiszterhez fordultunk, de az EMMI azt mondta, hogy ők nem kívánnak változtatni az eddigi protokollon” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Az Operatív Törzs híradónk megkeresésére azt írta: a védekezés oltásalapú, a lakosság 60 százaléka már védett. A maszkviselés csak az egészségügyi és szociális intézményekben kötelező, de bárki bármikor, bárhol hordhatja.

Közben a pécsi virológusok és egy mohácsi cég egyre jobb eredményeket ér el a koronavírus elleni ellenanyag fejlesztésében.

Jakab Ferenc virológus professzor kifejtette: 

„Egy csirkék által termelt IGY nevű antitestet próbálunk a koronavírus elleni terápiában bevetni. És az első laboratóriumi kémcső-kísérletek nagyon jól sikerültek, és már jelenleg az állatkísérletes fázisban vagyunk.”A kísérleti eredmények áprilisra elkészülhetnek, viszont az ellenanyag engedélyeztetése, a klinikai vizsgálatok sokkal több időt igényelnek

– tette hozzá a virológus.

atv.hu

A Géniusz Gundel Takács Gáborral ma este 20:30-tól lesz először látható az ATV-n.

Ajánlom

További belföldi híreink