Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-17 13:28:00

“Fake news” - reagált Havasi Bertalan arra, hogy Orbán Viktor már az államfőségét mérlegeli

“Fake news, nem foglalkozunk vele” - reagált a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu-nak arra a ma megjelent cikkre: Orbán Viktor azt mérlegeli, hogy ő legyen Áder János után az új köztársasági elnök.

Ahogy a legutóbbi parlamenti választások előtt, most ismét felmerült, hogy Orbán Viktor foglalná el a kibővített hatáskörű államfői posztot. “A kormányfő mérlegel” - írja a hvg360 ma megjelent hosszabb cikkében, amiben felvetik egyik verzióként, hogy Orbán Viktor “maga költözne át a karmelita kolostorból a közeli Sándor-palotába. Ami még abban az esetben is reális opciót, egyfajta előremenekülést jelenthetne számára, ha a választások elvesztésével nem, pusztán a kétharmados előny elolvadásával számol”. (A cikk végén a szerző kérdésesnek ítéli, célszerű-e Orbán Viktornak elfogalnia az államfői pozíciót.)

A cikk megjelenése után megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Orbán Viktor valóban mérlegeli-e, hogy köztársasági elnök legyen, amire azt a választ kaptuk: “Fake news, nem foglalkozunk vele”.

Augusztusban, a Népszava írt arról, hogy Trócsányi László volt igazságügyminiszter, uniós biztos-jelölt lesz a miniszterelnök államfő-jelöltje, akkor Havasi Bertalan azt válaszolta: “Január előtt a miniszterelnök nem foglalkozik az államfőválasztás ügyével”.

Azóta Kövér Lászlótól a Mandinernek adott interjújában azt is megkérdezték: ő vállalná-e a köztársasági elnökséget, amire a házelnök azt mondta: “ha a megfelelő időben felkérést kapnék, akkor sem lennék nagyon lelkes, soha nem volt bennem ilyen típusú ambíció. Más kérdés, hogy Áder János barátomat sem kergették az asztal körül gyerekkorában a köztársasági elnöki tisztségért, mégis vállalta, mert úgy érezte, ez kötelessége, és becsülettel teljesítette is. Szinte mindenki így gondolkodik erről a közösségünkben: ha szembe kell nézni valamivel, nem térünk ki a feladat elől”. Hozzátette azt is, nem látja, hogy ennek most realitása lenne.

Kövér László legutóbb az InfoRádió Aréna című műsorában mondta azt a köztársasági elnökválasztásról, hogy azt látná jónak, hogy az Országgyűlés – a választási kampányra tekintettel – a lehető leghamarabb befejezhesse a munkáját, a nyáron hivatalba lépő új államfőnek pedig elég ideje legyen felkészülni megbízatására. Az alaptörvényben is rögzített jelenlegi szabályok szerint a köztársasági elnököt a hivatalban lévő államfő ötéves mandátumának lejárta előtt leghamarabb 60, legkésőbb 30 nappal kell megválasztani. Áder János májusban lejáró mandátuma figyelembevételével ez a jövő március 9. és április 9. közötti időszak.

Kövér László az Arénában azt mondta, még nincs olyan közel az államfőválasztás, hogy a Fidesz elnökségi ülésén vagy a kormány informális köreiben szó esett volna a lehetséges köztársasági elnök személyéről.

Ajánlom

További belföldi híreink