Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-16 16:39:00

Németh S. Szilárd a Géniuszról: „Az egész műsor olyan, mint egy izgalmas Grand Slam”

Október 19-én, kedd este 20.30-tól indul az ATV új tudásalapú vetélkedője, a Géniusz. Az indulás előtt Németh S. Szilárd, az ATV általános vezérigazgatója válaszolt az atv.hu kérdéseire.

Németh S. Szilárd a Géniuszról: „Az egész műsor olyan, mint egy izgalmas Grand Slam”

Új, tudásalapú vetélkedőt indít október 19-én, kedd este az ATV, nem is az elsőt, hiszen tavaly nagy sikerrel ment az 500 a csatornán. Miért gondolta az ATV vezetése, hogy belevág a tudásalapú kvízek gyártásába?

Nézőink igénylik nálunk az intelligens tartalmat, így a tudás alapú vetélkedőket is könnyen elfogadják, és megértik a formátum üzenetét is. Világszerte látunk rossz példákat az érvényesülésre, alkalmatlan emberek emelkednek fel, érdemtelenül gazdagodnak, ez a műsor azonban egy igazságos, tisztességes utat népszerűsít. A játékosok kivétel nélkül éles eszű, művelt, tájékozott emberek, akik ezen képességeikkel érnek el sikert.

Milyen szerepet játszott az 500 sikere a Géniusz elindulásában?

Rengeteget. Amint véget ért az 500, rögtön gondolkodtunk a folytatáson. Sajnos több okból is, de az 500-at nem tudtuk folytatni, viszont találtunk egy új, hatékony megoldást, amivel a műfaj akár hosszú ideig képernyőn tud maradni a csatornán. ATV-s munkám egyik legélvezetesebb időszaka volt az 500 gyártása, majd sugárzása, remélem a Géniuszt is szeretni fogják a nézők.

Gundel Takács Gábor azt nyilatkozta nekünk, hogy Te kerested meg őt azzal, hogy ő vezesse a Géniuszt. Miért rá esett a választás?

Wisinger János producerrel sokat ötleteltünk, több szempontot vettünk figyelembe. Gundel Takács Gábor olyan hiteles személyiség, akivel az ATV is szívesen társul. Sokszor hallom, hogy a profi tévések nehéz emberek, sokszor nem könnyű velük dolgozni. Na, most Gáborra ez például nem igaz. Őt pontosan olyannak láttam, mint amilyen a képernyőn. Igazi profi.

Hogyan született meg a formátum? Milyen szereped volt ebben Neked, Wisinger Jánosnak és Gundel Takács Gábornak?

Wisinger Jánosnak, Károlyi Anikónak és Gundel Takács Gábornak a műfajban elképesztő nagy tapasztalata van. Az 500 kapcsán én is rengeteg szakmai visszajelzést kaptam, és tizennégy év intézményben eltöltött idő után viszonylag jól ismerem az ATV nézők reakcióit is, így tudtuk, hogy az 500-nak mik voltak a hibái. Jánossal sokat egyeztettünk, ők nélkülem is dolgoztak ezen, jó pár próbafelvétel lett rögzítve, mire kialakult a végleges formátum.

Hogyan alakítottátok ki a játék szabályait, milyen sportágakból emeltetek be szabályokat?

Mindannyian rajongói vagyunk a versenysportoknak, így lesznek ismerős elemek. Leginkább a tenisz szabályait tudnám megemlíteni, és az egész műsor olyan, mint egy izgalmas Grand Slam, ahol a műfaj legjobbjai mérik össze tudásukat.

Honnan jött a tudásalapú kvíz és a párbaj párosításának ötlete?

Ha nagyobb volumenen nézem, a párbaj, mint intézmény gyakorlatilag egyidős az emberi civilizációval, és jellemzően erre mindig tömegek voltak kíváncsiak. Ami a sportot illeti, a párbaj az, ami igazán lázba hozza a szurkolókat. Egy világversenyen a tizenegyespárbajt azok is megnézik, akiket a futball amúgy nem érdekel. Ami pedig az ATV-t illeti, az 500-ban is láttuk, hogy a párbaj micsoda drámákat eredményez.

A Géniusz esetében nagyon fontos, hogy tudásalapú vetélkedőről és nem game show-ról van szó. Ez mit jelent a gyakorlatban (a játékosok kiválasztásánál és a kérdések összeállításánál)?

Ez egy intellektuálisabb játék, előtérben van a játékosok műveltsége, gyors reakcióra való képessége, és kisebb szerepe van a szerencsének, a fizikai ügyesség pedig nem szempont. A külsőségeket tekintve megfelel a kereskedelmi tévéken látottaknak, és így is szórakoztató lesz. Látva a felvételeket, a nézőknek azt tanácsolom, hogy mindenképpen nézzék meg az első adásokat, mert nagy izgalmak jönnek, nem érdemes az első adás után feladni a műsor követését. Igazi nagy drámák lesznek majd.

Ajánlom

További belföldi híreink