Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-16 09:18:00

Korda György és Balázs Klári is elkeseredett a Velencei-tó miatt

Szinte teljesen alkalmatlanná vált a Velencei-tó a strandolásra, a vendéglátósok és szállásadók is veszteséggel zárták a szezont, így már megállíthatatlannak tűnik a turisztikai leépülés.

Kevés és szennyezett a víz a Velencei-tóban, Korda György és Balázs Klári pedig elborzadva olvasták a híreket, akik öt évvel ezelőtt váltak meg itteni villájuktól – írja a Blikk.

„Rendszeresen szedegettük a szemetet a tóból, a stégünknél. Nem vigyáztak a környezetre az emberek, akik oda érkeztek. Látjuk a fotókat a tó mostani állapotáról, összeszorul a szívünk, ha ezt látjuk. Nagyon sajnáljuk” – mondta az énekesnő.

Sokak szerint természeti katasztrófáról van szó, azonban a szakértők vitatják ezt az álláspontot.

A Portálnak Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, hogy ez inkább a klímaváltozásnak tudható be, a csapadékhiány miatt a kis vízgyűjtő területtel rendelkező tavak hamar kiszáradnak, bár gyorsan regenerálódni is tudnak.

„A természetes folyamatok viszont nem veszik figyelembe az emberi igényeket, hogy akkor legyen víz, ha nekünk szükségünk van rá, mert szeretnénk fürdeni a melegben. Ezt a mi céljaink miatt érezzük katasztrófának” – részletezte a szakértő.

Hozzátette, hogy a vízminőségre is nagyon oda kell figyelni, ha helyre akarják állítani a turizmust, ugyanis rendszeressé válhat, hogy nyaranta ennyire sekély legyen a víz.

Egy elhivatott helyi politikus, Márton Roland úgy fogalmazott: „egy ilyen hosszú válságidőszakba előbb-utóbb belefáradnak az emberek. Nagyon várják a megoldást, de leginkább csak egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatok hallanak, miközben a vízállás még az esős idő ellenére is 79 centin volt pár napja ott, ahol 160 centi lenne az ideális”.

Megkezdték a Velencei-tó vizének pótlását

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink