Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 12:52:00

Szakértő: be kellene végre szüntetni a „roncsimportot”

Csütörtök este zöld kérdésekben ütköztette nézeteit az ellenzék két miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A szakértő szerint az energiahatékonyság és takarékosság fontossága is mindkét jelölt részéről elhangzott, mellyel sem a jelenlegi, sem az azt megelőző kormányok nem foglalkoztak kellő mértékben.

Történelmi pillanat volt a csütörtöki vita, miniszterelnök-jelöltek sosem vitáztak ilyen terjedelemben zöld kérdésekről – vélekedett Perger András az ATV Start című műsorában. A Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse úgy látja, nem véletlen a témaválasztás, ugyanis bizonyos számítások szerint már csak körülbelül 8-9 évünk van arra, hogy elkerüljük a klímaválságot. Ennek az évtizednek közel a felét pedig az új kormányciklus fogja kitenni.

Mindamellett, hogy egy politikai kampány zajlik, a szakértő szerint nem szabad elmenni amellett sem, hogy egy külön vitát szenteltek ennek a jelöltek. Perger András megjegyezte, a kampány során ugyan nem lehetett sokat hallani a zöld kérdésekről, a tegnapi vitán azonban a jelöltek bebizonyították, komoly ismeretekkel rendelkeznek a témában.

„A tegnapi vita során kiderült, hogy nem csak olyan állításokat tudnak tenni a jelöltek, melyekre a stábjuk két nap alatt felkészítette őket, hanem Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is felkészült a témában” – jegyezte meg a szakértő, aki szerint a DK miniszterelnök-jelöltje, mint EP képviselő, az Unióban végzett munkáiból merített, míg Hódmezővásárhely polgármestere, mint városvezető és energetikával foglalkozó szakember is érdemben tudott megnyilvánulni.

A vitán érintették a Mátrai Erőmű és Paks II kérdését is, melyről a szakértő röviden összefoglalta: mindkét jelölt elveti a projekteket, legalább gazdasági szempontból.
Perger hozzátette, az energiahatékonyság és takarékosság fontossága is mindkét jelölt részéről elhangzott, mellyel sem a jelenlegi, sem az azt megelőző kormányok nem foglalkoztak kellő mértékben: „A magyar lakosság 37 százalékkal többet fogyaszt fűtésre, mint az uniós átlag” – emelte ki a magyarországi ingatlanok energiahatékonysági problémájának egyik szeletét a szakértő.

Környezetszennyezés

A környezetszennyezés kapcsán mind Dobrev Klára, mind Márki-Zay Péter részéről elhangzott az a javaslat, miszerint a betéti rendszer visszavezetése sokat javítana a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésében. Perger András szerint habár rendkívül fontos, hogy a csomagolóanyagok újrahasznosítása megtörténjen, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita során még olyan lényeges témákat is érinthettek volna, mint a természetvédelem, a folyóvizek vagy tavak védelme.

Szóba került ugyanakkor az a megdöbbentő statisztikai adat is, hogy átlagosan 13 ezer magyar idő előtti halálát okozza a légszennyezés Magyarországon évente. Ennek kapcsán a jelöltek főként a közösségi közlekedés szerepét emelték ki, de elhangzott az is, hogy a „roncsimport” korlátozásával is jelentősen javulhatna a levegő minősége.

„A roncsimportot korlátozni kellene, azaz a Nyugat-Európából levedlett régebbi autók importját csökkenteni. Emellett – amiről ugyan nem esett szó – a belső égésű motorok használatát is meg kellene szüntetni, azonban nem gondolom, hogy erre a következő ciklusban sor kerülhet” – tette hozzá Perger.

A klímapolitikáról vitázott tegnap a két ellenzéki miniszterelnök-jelölt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink