Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 07:38:00

Orbán: a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot

A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta, a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, a harmadik oltás felér egy életbiztosítással. Beszélt arról is: a migrációs kérdésben sok kis Dávid most Góliát ellen hadakozik, és hogy a klímavédelemre hivatkozva Brüsszelben növelnék az adókat, de ez ellen a V4-es országokkal közösen lépnek fel.

Orbán Viktor arról beszélt: a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, Romániában riasztó a helyzet. Egy közös ellenség ellen harcolunk, eddig is adtunk lélegeztetőgépeket, gyógyszert, és most úgy döntöttek, a határhoz közeli kórházakból egyelőre 50 beteget átvesznek Romániától – mondta a miniszterelnök.

Tavaly ilyenkor háromszor annyi volt az aktív fertőzött, mint most – Orbán szerint ez azt jelenti, hogy az oltás működik. Mint mondta, azt próbálja a lelkére kötni az embereknek, hogy nem fogják tudni elkerülni a negyedik hullámot, ráadásul a delta variáns már sokkal agresszívebb. Elárulta, hogy a hétvégén meg fogja kapni a harmadik oltást, ami szerinte „felér egy életbiztosítással”.

Biztosan így van, jó, ha az ember, zsebében van egy maszk. Az ő zsebében is van, és ha szükséges fel is veszi - mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy az MTA újra elmondja, hogy az oltás a megoldás, de hordjunk maszkot például a tömegközlekedésen.

A miniszterelnök ugyanakkor a első, második és a harmadik oltás felvételét sürgette, a szeretteink védelme miatt is, mint mondta, az oltás a megoldás.

“Halálra idegesíti”, ha a szpíkerek már a 67. percben arról beszélnek egy mérkőzésen, hogy mi lesz a focimeccs végeredménye - fogalmazott Orbán Viktor a covid elleni vakcina kapcsán. Mint mondta, mi magyarok is próbálunk fejleszteni vakcinát, nem állunk rosszul, Karikó Katalin a “lelkesítő példa” - jegyezte meg annak kapcsán, hogy nekünk is lehet saját fejlesztésű koronavírus elleni vakcinánk. Fel kell készülni a saját vakcina gyártásra, de fontos, hogy más fejlesztésű vakcinát is lehessen készíteni majd a magyar vakcinagyárban - mondta annak kapcsán, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a Szutnyik magyarországi gyártásáról beszélt.

Nyugati gőg, brüsszeli észjárás - mondta arra, hogy a mindig brüsszeliek akarják nekünk megmondani, hogyan éljünk.

A németek a barátaink, de mindig az a nagy kérdés, hogy német Európát akarnak-e. “És a migráció kérdésében ez egy német Európa” - mondta, hozzátéve: szervezzük az ellenállást, sok kis Dávid most Góliát ellen hadakozik, egy ellensúlyt akarnak képezni a német Góliáttal szemben. Az utóbbi időkben Orbán szerint Németország rá akarja erőltetni az unióra az akaratát, a magyar felfogástól ez azonban olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől - fogalmazott Orbán Viktor a 12 uniós ország nyilatkozatára utalva.

Egy hiba beismerése nagyvonalúságot, szellemi, intellektuális nagyvonalúságot igényel – fogalmazott. Szerinte más országok is örülnek, hogy Magyarország megépítette a határon a kerítést, de soha senki nem mondta, hogy nekünk volt igazunk.

Közép-Európa nem számíthat a nyugatiak jóindulatára, meg kell szerveznie magát a saját érdekei mentén, mert rajtunk kívül senkinek sem érdeke, hogy ez a régió sikeres legyen.

A Brüsszellel folytatott rezsiharc kapcsán azt mondta: meg akarják azokat adóztatni, akiknek autójuk és lakásuk van. Mi most ez ellen “a V4-ekkel vagyunk összeesküvésben” - fogalmazott a miniszterelnök, egyértelművé téve, hogy Brüsszelben a rezsiharcban meg fogják akadályozni a villanyáram megemelését. Ha a rezsiár nő, azt meg kell fékezni! - jelentette ki.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, hogy a politikusoktól nem azt várják el, hogy vezessenek, hanem hogy az európai intézmények munkáját "menedzselgessék". De virágcsokrokkal és plüssmacikkal nem lehet megvédeni a határokat - mondta, hozzátéve, szerinte ehelyett azt kell mondani, hogy “uraim”, a határt meg kell védeni, hogy az illegális migránsok ne jöhessenek át, azaz az az elvárás a rendőröktől, katonáktól, hogy védjék meg a határt.

A miniszterelnök “használhatatlannak“ nevezte a mostani világban a járvány és a migráció időszakában a “puhány, lágy”, valamiféle uniszex megközelítést.

Ajánlom

További belföldi híreink