Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-15 05:13:00

Így váltaná le a bebetonozott pozícióban levő embereket a Momentum

Csak kétharmaddal lehetne Polt Pétert meneszteni. Az új törvénytervezetet a kormány megbízásából Varga Judit igazságügyi miniszter adta be. A két ellenzéki miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is úgy látja, a kormány megijedt, ezért szeretnének módosítani a törvényen. Gulyás Gergely miniszter szerint a javaslat csupán pontosít, csak az eddig is ismert alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba. Az ATV Híradójának riportja.

2019-ben kétharmados többséggel választották újra Polt Pétert legfőbb ügyésznek. A poszt betöltéséhez már korábban is kétharmados parlamenti támogatásra volt szükség, azonban ahhoz, hogy leválthassák, eddig elég volt az egyszerű többség is. Ez azonban hamarosan megváltozik: a kormány ugyanis most egy olyan törvénytervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek, ami alapján már csak kétharmados többséggel lehet leváltani a legfőbb ügyészt.

Az indoklás szerint azért szükséges kétharmadhoz kötni a legfőbb ügyész leváltását, hogy az igazodjon a megválasztáshoz szükséges kétharmados felhatalmazáshoz.

Már hasonló szabály érvényes az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék vezetőjére, és az alapvető jogok biztosának pozíciójára is.


"Azt tudom üzenni, hogy bármennyire is úgy gondolják magukról, hogy csalafinták, az ellenzéki összefogás megállapodott abban, hogy az alaptörvényt és a sarkalatos törvényeknek azokat a részeit, amelyek alkotmányellenesek, mert kizárólag a Fidesz hatalmi céljait szolgálják, azokat egyszerű többséggel is el fogjuk söpörni"

 - jelentette ki Dobrev Klára.

Az alkotmányozás kérdésében Márki-Zay Péter is csatlakozott Dobrev Klárához. Szerinte is ki kell mondani kormányváltás esetén, hogy többek között ez a törvénytervezet is alaptörvényellenes.

"Megijedtek. Azt látták, hogy a jelöltségemmel már az ő kutatásaik szerint is komoly esélye van a Fidesz leváltásának áprilisban, és még azokat is megpróbálják hatalomba tartva bebetonozni, és fölkészülni a kormányváltásra, akiket eddig bizonytalannak éreztek" - vélekedett Márki-Zay Péter.

A Momentumnak már vannak elképzelései arról, hogyan válthatók majd le a bebetonozott politikusok.

"Az egyik az a vádkikényszerítés elve, ami azt jelenti, hogy az ügyészség nem emel vádat akkor a bíróság ezt a döntést felülbírálhatja, illetve a másik pedig a pótmagánvád intézménye, ami azt jelenti, hogy közpénzeket érintő korrupciós ügyekben egy intézményt felruházunk azzal a joggal, ilyen ombudsmani jelegű hivatalt, felruházunk azzal a joggal, hogy pótmagánvádként eljárást indíthasson"

 - Szigeti Flóra, a Momentum igazságügyi szakpolitikus.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kritikákra reagálva azzal védekezett, idézem: "amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása - a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást." Szerinte ez a törvénytervezet, csak az eddig is ismert alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba.

Kétharmad kellhet Polt Péter leváltásához

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink