Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-16 06:31:00

Első ízben került magyar parancsnok a koszovói NATO-misszió élére

Péntektől magyar parancsnoka van a Balkánon a KFOR békefenntartó műveletnek. A misszió 22 éves történetében ez az első alkalom, hogy magyar tábornok irányíthatja a csaknem négyezer fős NATO alakulatot. Koszovóból az ATV Híradó munkatársa, Novák András tudósított.

Első ízben került magyar parancsnok a koszovói NATO-misszió élére
Kajári Ferenc vezérőrnagy a NATO KFOR missziójának 26., egyúttal első magyar parancsnoka beszédet mond a Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A KFOR alakulat hivatalos zászlójának átadásával kezdődött az ünnepség. Péntektől magyar parancsnok vezeti a NATO legnagyobb Balkáni misszióját. A magyar honvédség parancsnoka is részt vett az átadó ünnepsége. Ruszin Romulusz altábornagy, azt mondta, hogy akár évtizedekig is szükség lehet békefentartókra a Balkánon.

A Koszovói albánok és az északi régióban élő szerbek között még mindig állandóak az etnikai villongások. Pár napja még fegyveres összetűzés is volt az albánok és a szerbek között. Egy ember meghalt, 7 pedig megsebesült.

„A biztonsági helyzete a NATO szerint stabil, de ez a stabilitás törékeny, a mi feladtunk az, ha bármilyen konfliktus adódik, akkor biztosítjuk, hogy ez békésen kerüljön rendezésre” – fogalmazott Kajári Ferenc, a parancsnok.

A Magyar Honvédelmi miniszter azt mondta, Magyarország részére kiemelten fontos a Nyugat-Balkán békéje.
Az 500 fős magyar kontingens, 27 különböző nemzettel szolgál együtt fél éves váltásban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink