Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 11:56:00

Ujhelyi: Az európai intézményekben „lehetséges és valószínűsíthető” forgatókönyvként beszélnek Magyarország unióból való kilépéséről

Az EP-képviselő szerint az Orbán-kormány „általában véve jogállamiságot leépítő hozzáállása miatt” pengeélen táncol Magyarország. Ujhelyi ezért is arra kér mindenkit, hogy vegyen részt az előválasztás második fordulóján, mert a jövő évi választásokkal meg lehetne akadályozni mindezt. Az MSZP-s politikus egyébként még mindig nem kapott választ a kormánytól a koronavírusos betegek és halálos áldozatok oltottsági adatait érintő, négy héttel ezelőtti közérdekű adatigénylésére.

Unió

Idén januárban lépett életbe a jogállamisági mechanizmus, gyakorlati alkalmazását azonban addig nem kezdi meg az Európai Bizottság, amíg az Európai Bíróság jóvá nem hagyja. Az ezzel kapcsolatos meghallgatások a héten kezdte meg a bíróság. Amennyiben még idén jóvá hagyják az eljárást, Brüsszel azonnal bevetheti a problémásnak ítélt tagállamok ellen.

Ujhelyi István, MSZP-s EP Képviselő az ATV Start című műsorában arról beszélt, azért húzódott el ennyire a folyamat, mert a magyar és a lengyel kormány az utolsó pillanatig várt a beadványával. „Éppen azért, hogy húzzák az időt” – vélekedett Ujhelyi.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a momentumos kollégáikkal eközben azon dolgoztak, hogy az Európai Parlament folyamodjon gyorsított eljárásért, és jelentkezzen be mint fél az eljárásba. Ezt sikerült elérjük, így az év végére egészen biztos, hogy döntés születhet – jelentette ki.

Elmondása szerint azonban az bonyolítja a helyzetet, hogy míg egyes tagállami kormányok – élükön a magyar kormánnyal – próbálják késleltetni a folyamatot, addig az Európai Parlament pedig megfenyegette az Európai Bizottságot, hogy beperelik a bíróságon, ha nem vetik be minél hamarabb a mechanizmust.

Arról, hogy a lengyel kormány alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte az uniós alapszerződés egyes pontjait, a magyar kormány pedig kormányhatározatban üdvözölte ezt a döntést, Ujhelyi azt mondta: „agyrém”, hogy a kormány most sokadjára kormányhatározatban rendez el politikai kérdéseket a nemzetközi térben. „Mert hát könyörgöm, a kormányhatározat, mint műfaj, annak az a célja, hogy például nagyon gyors intézkedéseket tudjon hozni, rendeleti formában a minket itthon érintő kérdésben” – magyarázta a politikus, aki szerint ez már „észak-korai stílus”.

Elmondta azt is, hogy a lengyelek mostani „húzása” és az Orbán-kormány „általában véve jogállamiságot leépítő hozzáállása miatt” az európai intézményekben „lehetséges és valószínűsíthető forgatókönyvként” beszélnek Magyarország és Lengyelország unióból való kilépéséről. „Érti ez mindenki, hogy mekkora felelősség ez?” – hangsúlyozta Ujhelyi, hozzátéve, hogy a jövő évi választásokkal ezt megakadályozhatjuk.

Előválasztás

A politikus az előválasztás és a tegnapi vita kapcsán elmondta, mennyire feldobja, hogy a 21 éves fia és baráti társasága életükben először milyen lelkesen követik a magyar politikai helyzet alakulását.

AZ EP-képviselő egyébként nem látja veszélyeztetettnek az ellenzéki együttműködést.

Ujhelyi azt mondta, a következő napokban tervezi leadni szavazatát a második fordulóban, megvárta vele a harmadik miniszterelnök-jelölti vitát. Azt azonban nem mondta el, kire adja majd le a voksát.

Járványhelyzet

A korábbi, a koronavírusos betegek és halálos áldozatok oltottsági adatait érintő közérdekű adatigényléséről elmondta, hogy négy hete nem érkezett válasz a kormánytól. Müller Cecília most újabb 45 napos haladékot kért – közölte Ujhelyi.

Hozzátette: pénteken újabb kérdéssort küldött Kásler Miklósnak, szombaton pedig sajtótájékoztatón szólította fel, hogy mutassák be azt a folyamatban lévő tanulmányt, amelyben állítólag a kormány majdnem 4 millió beoltott magyar ember későbbi esetleges megfertőződését, halálát szedte számba, és amelyet a miniszter külföldön már ismertetett, de itthon nem állnak rendelkezésre ezek az adatok.

Ujhelyi szerint a kormány azért nem közli ezeket az adatokat, mert ez csak azt bizonyítaná, hogy a kínai Sinopharm-vakcina „nemcsak egy elképesztő szakmai hiba, hanem egy elképesztő politikai bőn is volt”.

Az Európai Unió Bírósága megkezdte a meghallgatásokat a jogállamisági feltételrendszer ügyében

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink