Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 14:00:00

Hétvégente 30-40 lövedéket is találtak a kirándulók tavasszal

A tavaszi lezárások idején, amikor – más szórakozás nem lévén – mindenki a természetet járta hétvégenként, előfordult, hogy két nap alatt 30-40 lövedék is előkerült az erdők mélyéről. A kirándulók második világhaborús lövedékeket, gránátokat találtak. A második világháború lezárásától napjainkig egyébként több mint 20 millió robbanótestet hatástalanított a Magyar Honvédség. Többek között erről is beszélt a Spirit FM Katonadolog című műsorában Szilágyi Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ezredparancsnoka.

Csak az amerikai légierő, több mint 77 ezer bombát dobott le csak Budapestre a második világháború idején. A háború befejezésétől napjainkig több mint 20 millió robbanótestet hatástalanítottak. Ezen felül 30 ezer tonna egyéb robbanószert, lőszert találtak.

„Milliószámra voltak különböző aknák telepítve az országba, mert mind a támadó, mind a védekező fél az aknaharcot kihasználta. Csak Budapestnél csak az oroszok több mint 300 ezer aknát telepítettek – mondta Szilágyi Zsolt. Az ezredes hozzátette: Magyarországon már nincs akna. A háborút követő 3-5 éveben százezer számra hatástalanították az aknákat. Csak a Balatonból 200 ezer akna került ki.”

A legszennyezettebb terület Budapest és környéke még mindig. A Dunából legutóbb júniusban emeltek ki két bombát, az egyiknek élesített gyújtószerkezete volt. A honvédség tűszerészei akkor egy hadihajó speciális darujával emelték ki a vízből a bombákat.

És bár aknára bukkanni esélytelen az országban, az előfordulhat, hogy az erdőben vagy a mezőkön sétálva belebotlunk egy eltévedt lövedékbe. Tavasszal rekordszámú, 30-40 bejelentés érkezett a tűzszerészekhez. Az ezredes a Spirit FM Katonadolog című műsorában elmondta: először a rendőrséget értesítsék a túrázók, ugyanis a rendőrök állapítják meg, hogy szükséges-e a helyszínre hívni a tűzszerészeket vagy csak egy sárral szennyezett energiaitalos dobozt, netán dísztárcsát találtak a kirándulók. Szilágyi Zsolt megjegyezte: „A lőszer olyan, mint a medve. Nem játék”.


atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink