Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 18:35:00

A legismertebb és legsikeresebb kvízjátékosok is szerepelnek az új, tudásalapú vetélkedőben

Október 19-én, kedd este 20.30-kor indul az ATV új, tudásalapú vetélkedője, a Géniusz Gundel Takács Gábor vezetésével. Ennek apropóján Gundel Takács Gáborral és Wisinger János producerrel készítettünk interjút.

A legismertebb és legsikeresebb kvízjátékosok is szerepelnek az új, tudásalapú vetélkedőben

Elképesztő kutatómunkát végzett a Géniusz szerkesztősége, hogy megtalálja a megfelelő játékosokat. Hogyan folyt a kiválasztás, hány embert kerestetek meg?

Wisinger János: A Géniusz szerkesztősége egy 3 hónapos kutatómunka során megkereste az ország televíziós történetének legnagyobb kvíznyerteseit és azokat a nagy tudású embereket, akikről azt gondoltuk, hogy megállhatják a helyüket a legjobbak ellen. Több ezer emberrel beszéltünk, végül körülbelül 1100 jelöltet hallgattunk meg. Nekik egy többfordulós tudásteszten kellett részt venniük, ahol nagyjából 150 kérdésre kellett válaszolniuk. Csak azok kerülhettek be a műsorba, akik a legjobban teljesítettek. Szerepel a műsorban a Legyen Ön Is Milliomos egyik korábbi nyertese, a Honfoglaló korábbi nyertese és a Kvíz világbajnokságon az egyedüli magyarként legjobb 100 közé jutott játékos is.

Hogyan született meg a formátum?

W. J.: A formátum alapötlete évek óta formálódik. Szerettem volna egy nagyon egyszerű, tiszta, sallangoktól mentes kvízműsort, ahol nincsen túldíszített, villogó lámpákkal telizsúfolt díszlet, nincsenek túl bonyolult szabályok, rohangáló versenyzők, csak a tudás, a kitartás és a koncentráció számít. A konkrét formátumfejlesztést körülbelül a felvételek előtt fél évvel kezdtük meg. Első körben leírtuk egy szabályrendszert, ezt mutattam meg Németh S. Szilárdnak, az ATV vezérigazgatójának. Ezután próbajátékokat tartottunk és ezt ismét átbeszéltük a szerkesztő kollegákkal, valamint Szilárddal és a javaslataikat beépítettük a szabályrendszerbe. A tesztelés során ilyenkor természetesen az a legfontosabb, hogy izgalmas, újszerű, érdekes szabályrendszert dolgozzunk ki. Emellett természetesen az is fontos, hogy a verseny fair legyen, és a szabályok ne legyenek kijátszhatóak. Nem egy egyszerű folyamat, nagyon sokat kell tesztelni, beszélgetni, keresni a hibákat és a javítani valókat. A folyamatban Szilárd mellett részt vett Károlyi Anikó főszerkesztő és Rényi Ádám kérdés supervisor is, akik sok ezer óra kvíz műsor készítésében vettek már részt. Ezután hosszas mérlegelés után arra jutottunk Szilárddal, hogy megkeressük Gundel Takács Gábort a műsor gondolatával. Gábor pedig miután megismerte a műsor alapjait, örömmel igent mondott a műsorvezetői felkérésre. Ezután pedig elkezdődött a szabályrendszer véglegesítése, ami egy újabb sokhetes folyamat volt, próbajátékokkal, sok órás megbeszélésekkel, végigvettünk nagyon sok ötletet. Gundi sok évnyi kvízműsoros tapasztalata, ötletei nagyon sokat segítettek.

Gábor, neked mi volt a szereped a formátum kifejlesztésében?

Gundel Takács Gábor: Az elmúlt évtizedekben elég sok mindent megtanultam erről a műfajról és amikor bekapcsolódtam a formátum fejlesztésébe, akkor tudtunk ebből is építkezni. Az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd hívott fel azzal, hogy vezessem a Géniuszt. Sok-sok próbafelvételt készítettünk, ezeket visszanéztük, elemeztük, eldobtuk azt, ami nem tetszett, új elemeket próbáltunk ki és végül összeállt az a struktúra, amiről mindannyian azt gondoltuk, hogy működni fog. Nagyon érdekes szakmai alkotó folyamat volt.

Izgalmas párosításnak ígérkezik a tudásalapú vetélkedő és a párbaj. Honnan jött az ötlet?

W. J.: Az alapgondolat, hogy a tudás, a tájékozottság mindig, minden időszakban fontos, és tisztelendő és a tudásalapú TV műsorok mindig népszerűek voltak. A másik műfaj a sportverseny. Két ember párbaja, heroikus küzdelme vonzza az embert, akár részt vesz benne, akár csak nézőként figyeli. Ezt a kettőt szerettük volna összeházasítani A Géniuszban.

G. T. G.: Játszani önmagában is jó, de az igazi izgalmakat, jó értelemben vett feszültséget a versenyhelyzet és a tét adja meg. Ha egy jó játékot jó versenyhelyzetbe tudunk illeszteni, akkor abból egy komplex, többféle élményt adó műsor válhat.

Ha finoman fogalmazunk, akkor azt mondhatjuk, hogy nem teng túl a magyar tévés piac tudásalapú vetélkedőkben. Miért döntöttetek mégis úgy, hogy belevágtok?

W. J.: Tapasztalatok szerint az ATV nézői kifejezetten igénylik a komolyabb, fajsúlyosabb tartalmakat. Itt van egy olyan igényes közönség, talán mondható, hogy közösség, akik szívesen veszik, ha egy adott műsor megmozgatja az agytekervényeket. Ennek a közönség igénynek szeretnénk megfelelni és reméljük, hogy sikerül is majd.

G. T. G.: Én pont azért vállaltam örömmel ezt a feladatot, mert hiánypótló. Rengeteg olyan ember van, aki nem néz televíziót, mert nem talál igényeinek megfelelő intellektuális műsorokat. Márpedig a tudás, a műveltség, a tájékozottság örök érték.

Az 500 sikere az ATV-n mennyiben járult hozzá a Géniusz megszületéséhez?

W. J.: A logika természetesen azt diktálta, hogy az 500 sikere után induljon újra tudásalapú műsor. De nem szerettük volna ugyanazt adni a nézőknek, és a Géniusz egy teljesen más rendszerű műsor, több a különbség, mint a hasonlóság.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink