Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-14 04:58:00

45 millió forintot követel vissza az állam Burkáéktól, de kicsúszhattak a határidőből

Nem tudja visszafizetni azt a 25 millió forintot, amit a magyar államtól kapott kártalanítás címén - ezt ifjabb Burka Ferenc mondta az ATV Híradónak, akit apjával együtt korábban felmentettek, majd mégis elítéltek emberölés miatt. A két férfi összesen 45 millió forintot kapott, mert egy korábbi bírósági ítélet szerint 6 évig jogtalanul ültek letartóztatásban. Zeke László ügyvéd szerint az Igazságügyi Minisztérium kicsúszott a határidőből, így a pénz visszakövetelése jogellenes. A szaktárca nem reagált megkeresésünkre. Az ATV Híradó riportja.

45 millió forintot követel vissza az állam Burkáéktól

 

Kihalt ház, lehúzott redőnyök és egy lakat a földön. Már senki nem lakik a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán található házban. Stábunk idősebb Burka Ferencet azért nem találta otthon mert börtönben van, fia pedig, aki már szabadult,  elköltözött a településről. Ő azt mondta: megérkezett a felszólítás, így édesapjával együtt 45 millió forintot kellene visszafizetniük az államnak.

„Biztos, hogy nem. Kinek lenne annyi pénze. Napokban intézkedünk, mert én nem vettem fel semmilyen levelet, a feleségem nem juttatta el hozzám, mert külön vagyok tőle amióta bementem. Kijöttem, azután május után kaptam meg ezt a levelet. Akkor kaptam kézhez” – fogalmazott ifjabb Burka Ferenc.

Burka Ferencet és fiát  1999-ben azzal gyanúsították meg, hogy megöltek egy férfit, akivel előző este együtt italoztak. 2002-ben az elsőfokú bíróság elítélte őket, de másodfokon úgy döntöttek: új eljárást kell lefolytatni. Végül a Debreceni Ítélőtábla 2006-ban bizonyítottság hiányában felmentette Burkáékat. És mivel 6 évet töltöttek letartóztatásban, az állam 45 millió forint kártérítést fizetett ki nekik.

Aztán jelentkezett két tanú és 2017-ben mégis elítélték őket 12 illetve 10 év fegyházra. Korábban idősebb Burka Ferenc azt mondta: „egyik tanú a másik tanú pletykaszinten próbáltak vallomásokat tenni.  De az igazság az, hogy az ügyésznek az a dolga, hogy megpróbáljon bármibűl vádaskodni.”

Miközben a két férfi bevonult a börtönbe, a kártalanítási per jogerős ítélete továbbra is érvényben maradt, Burka Ferenc ügyvédje szerint ezt az Igazságügyi Minisztérium perújítással, a jogvesztő 6 hónapos határidőn belül nem támadta meg. Igy ennek visszakövetelése teljesen jogellenes.

Zeke László szerint „egy műhiba történt az állam nevében eljáró igazságügyi miniszter részéről. Merthogy elmulasztották ezt a jogvesztő határidőt betartani. Így ha a keresetlevélben szereplő jogalap nélküli gazdagodás címén kérik vissza a pénzt, ez azért nem állja meg a helyét, mert a jogalap egy jogerős bírósági ítélet, ami a mai napig jogerős és végrehajtható.”

Kerestük az ügyben eljáró Debreceni járásbíróságot, de nem akartak nyilatkozni. Elküldtük kérdéseinkez az igazságügyi minisztérium sajtóosztályának is arról, hogy miért nem tették meg azokat a jogi lépéseket, amelyek után a később valóban elítélt Burkáéktól jogszerűen vissza lehetne követelni a 45 millió forintot. Adásunkig azonban nem reagáltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink