Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-13 13:48:00

Szijjártó: 50 súlyos koronavírusos beteget veszünk át Romániától

Magyarország segít Romániának. A következő napokban 50 súlyosan koronavírusos beteget veszünk át intenzív terápiás kezelésre - jelentette be Szijjártó Péter a Karmelitában.

Magyarország segítséget nyújt Romániának. Rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek ugyanis a járványhelyzet tekintetében. Nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám. “Az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettem Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, illetve Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, Magyarország hogyan tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben” - nyilatkozta Szijjártó Péter a Karmelitában újságírók előtt.

Emlékeztetett, hogy a múlt héten lélegeztetőgépeket és Favipiravir gyógyszert is küldtünk. Azonban egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak arra vonatkozóan: Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre. A romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége ugyanis sok esetben már a határon mozog - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

“Ezért úgy döntöttünk, hogy segítünk Romániának és 50 romániai covidos beteget veszük át intenzív ellátásra. A szegedi és debreceni klinikákon fogják kezelni ezeket a betegeket” - mondta Szijjártó Péter, aki arról is beszámolt: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, hogy milyen állapotú betegeket veszünk át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyors fordításának kérdéséről is egyeztetnek, és arról, hogy a betegek átszállítása mikor tud megkezdődni - mondta a miniszter.

A következő napokban fog sorra kerülni az 50 beteg átszállítása a két magyarországi kórházban, alapvetően intenzív terápiás ellátásra - hangzott el. ​

Ajánlom

További belföldi híreink