Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-12 13:11:00

Zacher Gábor: Öt oltatlanra egy beoltott koronavírusos beteg jut az intenzíven

Zacher Gábort kérdezte a negyedik hullám alakulásáról a Portfolio. A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a lapnak beszámolt arról, hogy mit tapasztal a kórházban, de csak a saját és a kollégáival cserélt tapasztalatairól tudott beszélni, az országos helyzettel kapcsolatban ugyanis – elmondása szerint – minden orvos a sötétben tapogatózik, hivatalos adatokat senki sem lát.

Zacher azt mondta, továbbra is értetlenül állnak azelőtt, miért nem ismerhetik meg az új koronavírusos betegek oltási adatait. „Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – vélekedett a szakember.

A hivatalos tájékoztatás híján csak az egymás között cserélt információkról tudott beszámolni. Eszerint az intenzív osztályra kerülő minden 5. nem oltott betegre jutott 1 beoltott páciens.

Kérdés az is, hogy az emelkedő napi fertőzésszámokat és áldozatszámokat látva mikor, és egyáltalán szigorít-e a járványügyi intézkedéseken a kormány. Zacher Gábor legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány terjedési sebessége. Elmondása szerint ugyanis a delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, egy átlagos vírusé 1-es, és a lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest.

A szakember úgy véli, jelenleg nincs alternatívája az oltásnak a koronavírus elleni küzdelemben. Azt mondta, az orvosoknak nincs tudomásuk arról, hogy valaki 3 vakcinaadag után kórházba került volna. „Bár 100 százalékos védelem nincs, de nagyon-nagyon visszaesik annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha háromszor beoltották” – magyarázta.

atv.hu

Korábbi országos tisztifőorvos: Zárt térben, tömegközlekedésen viseljünk maszkot!

 

Ajánlom

További belföldi híreink