Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-12 12:03:00

Így látják a Fideszben Karácsony bukását és a Márki-Zay – Dobrev meccset

Nincs szükség a fideszes kampánystratégia módosítására Márki-Zay Péter előretörése miatt - állítják fideszes forrásaink. “Másodlagos”, hogy Dobrev Klára, vagy Márki-Zay lesz a győztes - nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel. Mit hozott Karácsony visszalépése a kormányoldalon? - gyorsfénykép.

Nem borította a kampánystratégiát Karácsony visszalépése - mondták az atv.hu-nak kormányközeli forrásaink, akik azt támasztották alá, hogy a Fidesz belső köreiben, de belső kormánykommunikációban is eredendően Karácsony Gergelyt ítélték a leginkább veszélyesnek a jövő tavaszi parlamenti választásokat illetően. Egy “Biden-jelenség”-nek tartották a főpolgármestert, aki „a béke barátja”, és aki amikor Dobrev, Jakab és Márki-Zay is a legdurvább, a győzelem utáni másnapi elszámoltatást, börtönt helyezi kilátásba, például Polt Péter számára, vagy hogy majd a miniszterelnöki irodája előtt “ülhetnek sorban, mint a verebek” a sorsukra várva (ez volt Jakab egyik, az ATV miniszterelnöki vitájában hangoztatott megnyilvánulása), Karácsony Magyarország egyesítéséről és a megbékéléséről beszélt.

A munkatársunkhoz eljutott információk szerint zárt körben a kormánykommunikáció csúcsain is az volt az alaphang az esztergomi kihelyezett Fidesz-frakcióülés idején szeptember közepén is még, hogy Karácsony Gergellyel szemben azért nehéz vitát vagy negatív kampányt folytatni, mert „lényegében konfliktusmentes” a személyisége. Egyik kormányközeli forrásunk ezt a jellemzést azzal egészítette ki, hogy lényegében a főpolgármesternek nincsenek éles politikai kontúrjai, “sem sarkai” „lekerekített”, ezért látták úgy, hogy nehéz vele a politikai ütközés és konfrontálódni, és markáns politikai szlogenekkel ellenpontozni.

Ami a Márky-Zay-szálat illeti, egy a kormányoldalt jól ismerő szereplő úgy emlékezett, hogy tavaly nyár körül, amikor már mindenki azt találgatta - és Karácsony Gergely szinte minden nyilvános szerepésén rá is kérdeztek-, hogy ő lesz-e az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, a főpolgármester zárt ajtók mögött arról beszélt, hogy ő személy szerint Márki-Zay Pétert alkalmasabbnak találná magánál. Arról, hogy ez az őszinte véleménye volt-e Karácsony Gergelynek vagy valamiféle taktikai húzás a részéről, forrásunk nem tudta pontosan megítélni, Karácsony visszalépésének a tükrében sem. A kormányoldalon a többség meggyőződése volt forrásaink szerint, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök akar lenni, akkor is, ha a fővárosi térben és a politikai struktúrában lényegében a megválasztását követő naptól azt érzékelhette: „Gyurcsány Ferenc foglya”. A miniszterelnöki poszt akarásának látszatát erősítette az esetében az is, hogy most, a miniszterelnök-jelölti verseny napján - az eredményhirdetés után pár órával - Gulyás Mártonnál a Partizánban azonnal és bármit, “az elszámoltatási atyaúristeni” pozícióit is felkínálta Márki-Zaynak, a miniszterelnök-helyettességet is a visszalépéséért cserébe. Sőt, már akkor politikai kalodába zárta saját magát azzal, hogy a harmadik helyezett Márki-Zayról azt is kimondta: „megkerülhetetlen” lesz a kormányában.

Egy másik, a Városházára és az ottani politikai logikára is jól rálátó, de a kormányoldalon mozgó forrásunk szerint ugyanakkor mégis az dominálta Karácsony Gergely kampányát - amit a kormányoldalon is rendkívül gyengének éreztek -, hogy a főpolgármester kissé olyan volt, mint a Modern idők filmjében Chaplin, aki bekanyarodik egy sarkon, felvesz egy kocsiról leesett zászlót és hirtelen egy tömeg jelenik meg mögötte - és attól a pillanattól a tömeg élén haladva annak vezetője lett.

Karácsony visszalépése a fideszeseket is meglepte, a konkrét okát viszont, hogy a “csak akkor lépek vissza, ha elüt egy villamos” kijelentése után miért lépett mégis vissza a főpolgármester vagy nem tudják, vagy nem beszélnek róla. Karácsony saját visszapozícionálásában nem látnak semmi heroikusat, sem érzelmi motívumot. Azt lényegében Karácsony második helyezetti elbizonytalanodásának és Márki-Zay ravasz taktikázásának tulajdonítják - de olyannak, ami végső soron erősíti a Gulyás Gergelyék, Fürjes Balázsék tárgyalópozícióit a konfliktusos budapesti ügyekben. Az pedig mint mondják, „Gyurcsány Ferencen múlik”, hogy a történtek fényében megnyit-e ‘24-ben Karácsony számára egy “Demszky”-korszakot, vagy megbüntetve Karácsonyt egy másik ellenzéki főpolgármester-jelölt mögé áll majd be a DK, a ‘22-es választási eredmények dönthetik el.

Dobrev vagy Márki-Zay?

Bár Karácsony Gergely a lemondásakor Rogán Antalék válságstábjának az összeülését emlegette, kormányközeli és szakértő forrásaink egybehangzóan állították: “Karácsony visszalépése igazából nem borította fel a kampánystratégiát”, nem volt szükség válságstábra Márki-Zay miatt. Elmondásukból az derült ki: ha a Karmelitában írták volna az ellenzéki előválasztási szcenáriót, az akkor sem alakulhatott volna bizonyos keretek közt derűlátóbban a Fidesz-esélyeket illetően. Az első forduló eredményeképpen Orbán Viktor legdühödtebb és legharsányabb parlamenti támadója, Jakab Péter már az első körben kiesett, így a jobbikosok győzelmi érzése elillant. Azzal pedig, hogy Jakab Péter nem foglalt állást a Dobrev-Márki-Zay versenyben, lényegében Dobrev mellé állt - így forrásaink szerint még tovább bizonytalaníthatja a Jobbik-szavazók egy részét. Az sem gyengíti a Fidesz győzelmi esélyeit, hogy a második fordulóra az a Karácsony Gergely szállt ki a ringből, akit a leginkább veszélyesnek ítéltek.

Az nyilván nem volt véletlen, hogy Orbán Viktor épp azon a napon posztolt Hódmezővásárhely közeléből közös süllősütögetős fotót Lázár Jánossal, amikor vasárnap Márki-Zay (még Karácsony visszalépése előtt) Budapesten a Fővám téren tartott gyűlést - akkor még a chicken game-ről, hogy ő nem csinál hiúsági kérdést abból, hogy az utolsó pillanatban visszalépjen Karácsony javára. Arra, hogy kell-e a kormánykommunikációs kampánystratégiában irányt váltani Márki-Zay feltörése miatt, több forrásunk is egyöntetűen nemmel válaszolt. Annak ellenére is, hogy Hollik István Tranzitos és egy másik nyilatkozatából is egyértelműen az derült ki, hogy arra számítanak: Márki-Zay Gyurcsány akarata miatt nem maradhat ringben a második fordulóra - azaz nem Gyurcsány embere. Ezt az ellentmondást forrásaink azzal oldották fel: a jelenlegi ellenzéki politikai konstrukcióban minden azon a térfélen mozgó politikai szereplő, aki nem rendelkezik komoly pártháttérrel, szervezeti egységekkel, országos intézményi infrastruktúrával, a jelentős forrásokról nem is beszélve, Karácsonyhoz hasonlóan “Gyurcsány foglya”. Ezért is érzik meggyőzőnek azokat a plakátokat, melyeken Gyurcsány bábjátékosként dróton rángatja már Márki-Zayt is.

Márki-Zay az őszödi beszédes nyilatkozatával „önként s dalolva” ment el ebbe az irányba hiszen ahogy Dömötör Csaba, Rogán államtitkára és mások posztolták, az egyik videójában Gyurcsány őszödi beszédét már igazságbeszédnek nevezte, és a „nemcsak az elmúlt tíz évet, hanem az elmúlt harmincat kell elszámoltatni” általa hangoztatott elvét már fölülírta Gyurcsány esetében azzal, hogy a videóban felmentést adva neki azt mondta: az őszödi beszéddel a korrupció ellen nyitott frontot akkor miniszterelnökként.

Márki-Zay két tűz között?

Forrásaink ugyanakkor Márki-Zay pozícióját az időközben a hvg.hu-n nyilvánosságra került Medián közvéleménykutatás ellenére is - ami szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterrel az élen az ellenzéki közös lista jelenleg 3 százalékkal előzné meg a fideszest, míg Karácsonnyal és Dobrev Klárával épp a Fidesz lenne előnyben - úgy írták le: a politikai térben Márki-Zay “két tűz közé került”, ellenzéki oldalról a DK-s Dobrev-hívek már olyan össztüzet zúdítanak rá, hogy most inkább az látszik, hogy az általa hangoztatott, mindkét pólust elérő integrátori szerepét, ami Hódmezővásárhelyen sikerült neki, országosan nem tudja beteljesíteni.

Gyurcsány Ferenc is megelégelte a maga részéről a “gyurcsányozást” - erről posztolt is. De a balliberális oldalon a Facebook-kommentelők dühét az ATV Híradónak adott nyilatkozata váltotta ki, ami után Dobrev Klára - egyik forrásunk megfogalmazása szerint - lényegében egy “Stop Márki-Zayt” posztolt, amikor a Facebook-oldalára kiírta: “Márki-Zay Péter hazaárulónak nevezte azokat, akik az első fordulóban Karácsony Gergelyt támogatták, a második fordulóban viszont már engem. Hazaárulózni a Fidesz szokott… Olyan határt lépett át Márki-Zay Péter, amit mindenki átléphetetlennek tartott… Ez már valódi gyűlöletkampány”.

A Dobrev-poszt alatti több ezer Márki-Zayt támadó kommentelő között már vannak akik azt követelik, hogy “tűnjön el”, az előválasztásból, “zárják ki”, legyen “bizalmi szavazás” ellene, azaz diszkvalifikálják. Sokan Mellár Tamást idézik, hogy Márki-Zay “politikai kalandor”, Oszkó Péter (azóta visszavont kommentjét) miszerint Márki-Zay “egy futóbolond”, de Torgyánhoz is hasonlítják, és lefideszügynöközik, aki az ellenzéket bomlasztja.

forrás: dobrev klára facebook-oldalaForrás: Dobrev Klára Facebook-oldala

A Fideszben úgy látják: ami Márki-Zay előnyének tűnt, a Karácsonnyal való szimbiózisa és az együtt szereplésük, az “Karácsony bukásával” a hátrányára is válhat; a baloldali, balliberális Facebook-kommentelők sokan már árulónak titulálják őket, úgy érzik ugyanis, hogy a “tandem“ megosztja az ellenzéket - teszi hozzá egyik kormányközeli szakértő.

Kormány-közeli forrásaink szerint Márki-Zay túlhevült, sok esetben “nem pc” nyilatkozataival - a börtönbe zárandó fideszesekről, a halálcsillagról és fénynyalábról, az önmagát felgyújtó tuniszi zöldségesről, korábban a gyerekek megfenyítéséről, cigányok listázásáról, vagy éppen a “női mivolta ellenére” megnyilvánulásokról - a potenciális balliberális szavazóbázisát nagy ugrásokkal szűkíti. Másrészt – szintén a Fideszben látják így – beszédeinek a stílusa, megfogalmazásai módja azt tükrözi, hogy egy önkontrollját és a realitásérzékét olykor elveszítő, küldetéstudatos messiásnak gondolja magát.

Érkeznek a fideszes politikus-kommentelők
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a Fidesz legújabb, Márki-Zayról szóló Gyurcsány-show videója alá azt kommentelte a Facebookon: “Az ifjú Ceausescu”. “Márki-Zay Péter is csal egy a sok statiszta közül, de szerencsére sorra dőlnek ki a szereplők, lassan a főszereplő meg a feleség magukra maradnak. Spha többé baloldalt” - ezt már Tessely Zoltán fideszes képviselő kommentelte. Hoppál Péter pedig a nem szabad bedőlni ennek a színjátéknak! figyelmeztetést írta a Facebookra a Gyurcsány show-videó alá. Színjáték az egész - posztolta a KDNP-s Aradszki András, és Zsigmond Barna Pál, míg Dunai Mónika fideszes képviselő a “Show Must Go On!” kommentet írta ki. Hende Csaba azt posztolta: “Hihetetlen!”, Rétvári Bence EMMI-államtitkár pedig azzal reagált a már idézett Márki-Zay videóra: “Őszödöt menteni menthetetlen!” 
Forrásaink szerint a képviselői, illetve államtitkári Facebook-aktivitás annak az eredménye, hogy a miniszterelnök már Kötcsén, és az esztergomi frakcióülésen is határozottan célzott arra, hogy a munkából/a kampányból mindenkinek ki kell vennie a maga részét. 

Szükség lesz-e Dobrev-ellenes kampányra? Vele szemben nem lesznek nyilak?

S hogy készülnek-e Rogán Antalék Dobrevre célzó kampánnyal? Rá azért sem irányítottak külön nyilakat, mert mint egy kormányközeli szakértő fogalmazott, mindenki tudja, hogy ő “Gyurcsányné”. Emellett az Elk*rtuk Gyurcsány-filmnek is lesz a szerintük mozgósító ereje, hiszen egyik forrásunk megfogalmazása szerint Dobrev Klára involvódott már azzal, hogy a 2006-os “szemkilövetős” eseményeket nemrégiben zavargásoknak nevezte, kijelentve, hogy akkor több rendőr sérült meg…

A munkatársunk által megkérdezettek közül, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter veszélyezteti-e inkább a jövő tavaszi újabb Fidesz-győzelmet, szinte minden általunk megkérdezett forrás azzal reagált: lényegében mindegy, melyikük nyeri meg az ellenzéki előválasztást, a fő kampányüzenet az Orbán vagy Gyurcsány közötti választásra szűkíti a ‘22-es küzdelmet. Az ellenzéki előválasztás 600 vagy akár 700 ezres nagyságrendű voksolóival szemben pedig egy 1 millió fölötti számot állíthatnak szembe - mint a Stop Gyurcsány, stop Karácsony! petíció aláíróit. Október 23-ára, amikor az előzetes tervek szerint az ellenzék miniszterelnökjelöltje az első nagy beszédét mondja el, minden idők legnagyobb Békemenetét hirdették meg Bayer Zsolték.

A kormányzati kampány fő ereje, a “sárga csekkek politikája”, az országos nagy keret, a jóléti intézkedések üzenete már adott a miniszterelnöki bejelentésekkel - mondják forrásaink. A Covid negyedik hulláma ellenére Magyarországon ma az embereknek inkább “konjunktúra-érzete” van, mint kormányváltó/forradalmi hangulata – vélekednek kormány-közeli forrásaink. Egy-egy ágazattól eltekintve, lásd pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók, nincsenek tüntetések, és olyan pénzeső hullik például a nyugdíjasokra - öt és félszerese, mint a korábbi kampányban -, az egész évi szja-befizetésüket visszakapó gyerekes családokra, illetve a 25 év alatti fiatalokra, amivel szemben az ellenzéki oldalon Dobrev vagy Márki-Zay kezében nincsenek érvényes ütőkártyák ‒ a Dobrev által beígért, összességében 450 milliárdos “nyugdíjas kárpótlás”, ami 150 ezer forintot jelentene egy nyugdíjas esetében, az orbáni ígéret összességében ezt túlszárnyalja a 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal, a nyugdíjemeléssel és a kilátásba helyezett jövő év eleji 13. havi nyugdíjjal.

Nem lefutott a ‘22-es választás

Azokra a kritikus hangokra reagálva, hogy a ‘22-es választások előtt most nincs a finkelnsteini, egy nagy érzelmi tematikájú kampányüzenet a kormányoldalon, amilyen a rezsicsökkentés, a Stop Soros!, az Állítsuk meg Brüsszelt, vagy a migráció-ellenes plakátokról hatott, egyik forrásunk azzal reagált: ezek most egyszerre vannak jelen, különböző intenzitással, “és valóságosak”, például az afganisztáni krízis, vagy éppen a „nyugati erősödő LMBTQ-propaganda”, illetve a “woke”, vagy a Brüsszel által nekünk járó helyreállítási ezer milliárdok valóságos visszatartása - a kormánykommunikáció szerint - a gyermekvédelmi törvény miatt. Erre Orbán Viktor legfrissebb válasza a húsz éves Mária Valéria hídon átvonulva: “Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben”.

forrás: orbán viktor facebook-oldalaForrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

De változatlanul nem látják lefutottnak a ‘22-es választást. “Ezért nem is bízhatják el magukat a fideszesek” - mondják. Ám – teszik hozzá – ami az ellenzék számára helyzeti előny az előválasztással - amire még nem volt példa, hogy hetekig ők diktálják a politikai napirendet, és hogy nincs last minute casting, időben kiválasztják a 106 körzetben induló ellenzéki egyéni jelölteket és a miniszterelnök-jelöltet - mindez Orbán Viktorék számára is “rákészülési időt” jelent. Így a Fidesz is már a konkrét ellenzéki aspiránsok listájának az ismeretében alakíthatja ki a harcmodort a választókörzetekben, és a leginkább győzelemre esélyes képviselő-jelöltet tudja kiállítani helyben. A novemberi (de egyes hírek szerint decemberi) tisztújító Fidesz-kongresszus, és az új alelnök megválasztása pedig a kormányoldalon is hozhat pezsgést 10 év kormányzás után is.

Mráz: Másodlagos, hogy Dobrev Klára, vagy Márki-Zay lesz a győztes

„Az a kívánatos modellje "a Gyurcsány-koalíciónak”, hogy egy erős Gyurcsány Ferenc, erős Demokratikus Koalíció, erős Dobrev Klára mellett egy gyenge kiegészítő elem legyen “álarcként” előretolva: ezt a színész szerepét betöltő politikust pedig már nem Karácsony Gergelynek, hanem Márki-Zay Péternek fogják hívni” - nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel, miután az elemzőt az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás értékelésére kértük, és arra vártunk választ, Karácsony Gergely visszalépése után kell-e változtatni a kormánykommunikációnak a kampányszlogeneken, a politikai logikán - hiszen a kormányzati oldalon Karácsonyt várták biztos győztesnek, aki viszont múlt pénteken visszalépett, és azóta - egy hét szabadságot kivéve - a harmadik helyezett Márki-Zay Péter mellett kampányol.

“Karácsony Gergely egész egyszerűen megbukott” - konstatálta az elemző, hangsúlyozva, hogy a Nézőpont Intézet mérése szerint Karácsony Gergely esélyei Orbán Viktor kihívójaként mindig korlátozottak voltak, mivel a főpolgármester 20 százalék körülire sem tudta feltornázni magát a több mint 50 százalék feletti támogatottsággal bíró miniszterelnökkel szemben kettejük közvetlen versenyében.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Karácsony Gergely rossz kampányt folytatott, és ez a politikai bukásához vezetett, bár a Fidesz is “bevert néhány nagy szöget a koporsójába” a Stop Gyurcsány, stop Karácsony! és a nyelvvizsga/angol nyelvtudás kampánnyal. Ugyanakkor a versenyhelyzet az ellenzéki oldalon Karácsony visszalépésével sem változott szerinte érdemben, az akkor szinte azonnal kikerülő Gyurcsányos-Márki-Zayos plakátok is érvényesek.

Az elemző szerint a baloldali előválasztással el kell játszani az “egy tábor” színjátékot. „Ez a színjáték abból a szempontból viszonylag jól sikerült, hogy ma már kevesen kérdőjelezik meg, hogy ez az ellenzék a DK-tól a Jobbikig már összenőtt” - mondja.

„A színjáték mögött ugyanakkor van egy fontos politikai hangsúlyeltolódás: ez pedig Gyurcsány Ferenc megerősödése” - mondja Mráz Ágoston Sámuel. „A képviselők számát tekintve minden valószínűség szerint a DK tudja majd a legnagyobb frakciót alakítani a parlamentben. S míg a kiindulópont 2018-ban az volt, hogy a DK 5 százalékos párt, négy év alatt - régi bolsevik frazeológiával -, „felszalámizta” a többi ellenzéki pártot, így azok a megszűnés határára jutottak. Küszöbön áll a baloldal egyesítése egyetlen közös pártba, amely pártnak Gyurcsány Ferenc lesz a meghatározó ereje” - prognosztizálja.

Dobrev Klárát pedig - aki szerint a férje kormányzata között és közte az a különbség, hogy “azóta lett okostelefon” - Gyurcsány Ferenc azért tolja maga előtt, mert ő maga tartósan népszerűtlen, négyből 3 ember azt mondja, neki távoznia kell a közéletből. Ezért keres Gyurcsány olyan embereket, akiket "maga elé tolhat", mert a népszerűtlensége rávetül a választókörére, de a feleségére, Dobrev Klárára is - mondja az elemző.

Előválasztási „paradoxon”?

Azonban szerinte az ellenzéki előválasztás a törzsszavazók "rendezvénye", ezért az első forduló győztes miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára a maga részéről hiába folytatott kiváló kampányt, és szerzett sok szavazatot, a többségi szavazókhoz nem tud elérni, a nyolcmillió választópolgár többségének a bizalmát nem tudja elnyerni - reagált Mráz Ágoston Sámuel arra a kérdésünkre, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter a veszélyesebb kihívója Orbán Viktornak.

De mint mondta, a politikában a gyengeség jele, ha nincs valakinek politikai hátországa, saját frakciója, nincsenek politikusai, bizalmi emberei. Így Márki-Zay Péterről elmondható, hogy ő “egy egyéni politikai vállalkozó”. Mráz szkeptikus a tekintetben, hogy az exfideszesnek mondott Márki-Zay a megnyilvánulásaival el tudja-e érni a legelkötelezettebb baloldali szavazókat.

Stratégiai előny a kormányoldalon

A kormányoldal három nagy stratégiai előnye szerinte ugyanakkor az ellenzéki oldallal szemben, hogy jóléti intézkedéseket tud tenni, ezenkívül rendkívül jól szervezett pártról beszélünk a vezető kormánypárt, a Fidesz esetében. Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök pedig népszerűbb a saját pártjánál is - mondta az elemző.

Meglátása szerint az elkövetkező fél évben a legnagyobb kérdés a kampányban a baloldal egybekovácsolása lesz - ezt “nagy ügyességgel, ravaszsággal” folytatja Gyurcsány Ferenc szerinte. Ha pedig választási vereség vár az ellenzékre, akkor kimondhatnák ellenzéki kritikusai: Gyurcsány Ferenccel választást nyerni nem lehet.

Budapest-“laboratórium”

Mráz Ágoston Sámuel meglátása szerint most a fővárosi önkormányzat a "laboratóriuma” a „Gyurcsány-koalíció” működésének. S bár Karácsony Gergely korábban azt mondta, az az ő pedigréje, hogy tudja irányítani a „Gyurcsány-koalíciót”, Mráz szerint „a fővárost eddig sem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc irányította és irányítja, a hatalom nem Karácsony Gergelynél van, hanem a "Gyurcsány-koalíciónál"”. Az elemző hozzátette: itt a pozíciót és a hatalmat szét kell választani. Ezt a Gyurcsány Ferenc szempontjából sikeresen működő fővárosi konstellációt próbálják most az országos politikába átvinni. “Ezt láttatja az ellenzéki előválasztás is” - jelentette ki.

A DK-ba folyamatosan érkeznek a politikusok, ezzel közvetve és közvetlenül is Dobrev Klára esélyeit erősítik, ezzel szemben Márki-Zay Péter Karácsony visszalépése óta nem tudott új csatlakozókat felmutatni - hívta fel a figyelmet. S bár vannak rétori képességei, hiába irányítja magára a reflektorfényt egy-egy radikális megnyilatkozásával Márki-Zay Péter, ez végső soron akár inkább árthat is neki - állapította meg.

“Gyurcsány köszöni szépen, jól van”

A többi párt helyzetét Mráz így látja: az MSZP erőit már “elszívta” Gyurcsány Ferenc, a szocialista párt az összeomlás szélén áll, az LMP a megszűnés határán, a Momentumot “leszázalékolta”, a párt elnöke vereséget szenvedett az előválasztás során a 3,4 százalékkal, és miután vasárnap a Momentum vezetése megvonta tőle a bizalmat, Fekete-Győr András lemondott, Orosz Anna lett a párt ügyvezető elnöke. A Jobbik elnöke pedig megpróbált "Gyurcsánynál is Gyurcsányabb lenni", amit nem tűrhetett a DK, így egy súlyos vereségbe vezették bele a Jobbikot és azt is “fölszalámizta” Gyurcsány Ferenc – mondta az elemző.

Azaz, “Gyurcsány Ferenc köszöni szépen, jól van, ő az irányító erő" - hatalmi szóval, pénzügyi kérdésekben, de az ellenzéki országos lista összeállításánàl is, mivel lehetősége lesz beleszólni a döntésekbe, ezzel élni is fog például az ellenzéki lista helyek elosztásánál - vetítette előre Mráz Ágoston Sámuel. A kérdésünkre, hogy a Fidesz, a kormánykommunikáció tudja-e befolyásolni a Dobrev-Márki-Zay párharcot - és kell-e stratégiát váltania attól függően, hogy Dobrev vagy Márki-Zay nyeri a második fordulót - azt válaszolta: nem tudja befolyásolni, “de nem is kell”. Kampánystratégiát pedig nem kell változtatni a kormányoldalon, hiszen a fentiekből is az következik, hogy a Gyurcsány Ferenc nélkül nem születik fontos döntés az ellenzéki oldalon.

Ezért “másodlagos”, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás után Dobrev Klára, vagy Márki-Zay lesz a győztes és az is, hogy ki személyesíti meg az ellenzéket, mert Gyurcsány Ferenc - “feleségét előretolva” - áll a legerősebb ellenzéki szervezet élén. “Övé a diktáló pozíció”- mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Semjén: “szabadesésben vannak”

„Egy kávét kérnék és esetleg egy pohár vörösbort” - ezt Semjén Zsolt válaszolta széles mosollyal Bayer Zsoltnak még vasárnap este arra, hogy most, hogy Karácsony Gergely pénteken visszalépett, ki győzi le jövő tavasszal Orbán Viktort, Márki-Zay Péter?

Semjén Zsolt azt mondta a Bayer-show-ban, hogy ő nem gondolta volna, hogy Karácsony Gergely visszalép, ezért sem, mert „iszonyatos pénzt toltak bele”. Holott - állította-, Gyurcsányéknak az volt a mesterterve, hogy Karácsonyt indítják, „aki tulajdonképpen nincsen”, mert sem politikai, sem személyes arcéle nincsen - fogalmazott.

De miután az ellenzék ‒ idézzük‒ “a reformkommunisták és a reformfasiszták elegye”, nekik eleve az volt a problémájuk, hogy „a libsik nem fognak leszavazni Jakabra, a lelkes fasiszták meg nem szavaznak le Dobrevre”. Ezért kellett nekik valaki, aki „tulajdonképpen nincs is”, mert teljesen neutrális, ezért rá mindkét tábor leszavazhat ‒ vezette le a műsorban Semjén Karácsonyról, és mint mondta, azt nehezen tudja elképzelni, hogy Márki-Zay Péterre a baloldaliak leszavaznának, de kérdésesnek ítélte a Jobbik „romjainak” a szavazási irányultságát is.

Az ellenzéki előválasztásról Semjén azt mondta, hogy szerinte kitaláltak egy show-műsort, ami valójában egy politikai kampány, “de az egész az ellenkezőjére sült el” szerinte. Márpedig mint mondta, azért, mert “ez a társulat képtelen a kormányzásra”, és ez meg is mutatkozott, még egy árnyékkormányra sem futná a részükről szerinte. Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert a műsorban „a két szerencsétlennek” titulálta és abszurdnak azt, hogy mint a „sziámi ikrek” megfelezték volna két-két évre és felosztották volna a kormányzást maguk között (ezt mindketten cáfolták).

Semjén Zsolt előválasztási győztest is hirdetett, aki szerinte egyértelműen „Gyurcsány”, aki maga alá gyűrte a baloldal után a „nyilasokat” is - állította.

Karácsonyra visszatérve Semjén azt a vélelmezett gyurcsányi forgatókönyvet vázolta, hogyha Karácsony megnyerte volna Orbán Viktorral szemben a választást, „akkor Dobrev a külügyminiszter és az amerikaiak meg az EU-ból őt építik-építik, majd Karácsonyt lemondatják” ‒ Semjén szerint így lett volna oly módon miniszterelnök, hogy választáson nem kellett volna megmérettetnie magát. De meg is indokolta, hogy miért nem ezt a forgatókönyvet léptették életbe Gyurcsány Ferencék ‒ azt, amit a teljes kormánykommunikáció és a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony kampánnyal is végigsulykoltak ‒, mert mint mondta, “katasztrofális volt” Karácsony főpolgármesteri teljesítménye, a megnyilatkozásaival meg saját magát korrodálta, rombolta, és mivel „egy dupla nulla volt a teljesítménye”, Karácsony tarthatatlanná vált ‒ jelentette ki a műsorban Semjén Zsolt.

Márki-Zay Péterről is meglehetősen lesújtó véleményt fogalmazott meg. Szerinte ő sem mutatott fel jobb teljesítményt Hódmezővásárhelyen, mint Karácsony Gergely Budapesten.

„Így összeomlott a rendszer, ők szabadesésben vannak” ‒ mondta még vasárnap Semjén Zsolt, ezzel egyúttal a kávéról és az egy pohár vörösborról szóló “tételmondatát” is megindokolva.​

Ajánlom

További belföldi híreink