Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-08 07:37:00

Orbán: 10 százalékos pedagógus béremelés jöhet

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt: 10 százalékos béremelést kaphatnak jövőre a pedagógusok, emellett január elsejétől megemelik az ápolók bérét 21, a bölcsődében és kulturális területen dolgozókét pedig 20-20 százalékkal. Orbán Viktor azt is elárulta, hogy a jövő héten felveszi a harmadik oltást.

Az egyik uniós országban felvetették, hogy fizetnek azoknak, akik hajlandók beoltatni magukat. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, ősz van, ez a vírus kedvenc időjárása, ilyen körülmények között jobban terjed a koronavírus is. Csak az oltás segít, persze lehet védekezni maszkkal, bezárkózással, de ez nem fog minket megvédeni – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: neki szakemberek azt mondták, aki nem veszi fel az oltást, azt meg fogja találni a vírust. „Egy komoly ország vagyunk, hogy fizessünk azért, hogy valaki megvédje magát, a magyar fülnek különösen hangzik” – fogalmazott a korábban említett javaslattal kapcsolatban.

Mint mondta, Magyarországon sokan agitálnak az oltás ellen, rémhíreket terjesztenek, ez sajnos nem maradt hatástalan, de ő azt javasolja, mindenki vegye fel a harmadik oltást is, ő is fel fogja venni a jövő héten, bár nem félős típus, de úgy érzi, szüksége van rá – tette hozzá.

Senki nem tud semmi biztosat, fiatal vírustól van szó. Az oltás működik, a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs - mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy a szakembereknek mi a véleménye a harmadik oltásról.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, ő is “lavírozott”, de lehet, hogy épp ez fogja megvédeni, és az időseket attól, hogy “idő előtt távozzanak közülünk”.

Rezsi

A rezsi rendkívül érzékeny dolog az olyan országoknak, mint Magyarország, a rezsiár a magyar családokat meg tudja gyötörni – mondta Orbán Viktor. Ez egy közvetlen politikai kérdés is volt Magyarországon az elmúlt 20 évben: volt egy 2002-es választási csata, amit a baloldal nyert meg, a Fidesz akkor is figyelmeztetett, hogy a baloldal mindig megadja az engedélyt az áremelésre, mert ők a nemzetközi cégek oldalán állnak. Ők tagadták, hogy lenne ilyen szándék, később mégis többször emelték az áram és a gáz árát.

Most a parlamentben is azt hallotta, hogy azt mondták a baloldaliak, hogy piaci energiaárak legyenek. Ha azok lennének, akkor több mint 360-370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos magyar családnak – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: meg kell védeni a rezsicsökkentést.

A jelenlegi áremelkedés Magyarországot sem hagyja érintetlenül, az üzemanyagnál például lehet érezni, mekkorát nőttek az árak, de nem lenne helyes, ha a háztartások energiaellátását piaci áron oldanák meg – hangsúlyozta.

Orbán Viktor azt mondta, brüsszeli bürokraták szerint a klímaválság ellen azzal kell harcolni, hogy folyamatosan emelik az energiaárat, szándékosan emelik az árat, az ellenkezőjét gondolják, mint a magyarok. Szerinte a brüsszeli döntés hozzájárult ahhoz, hogy energiaválság alakult ki, vissza kell vonni ezeket a döntéseket.

Ahol most vannak a gázárak, ott valamikor majd 2035-ben kellene lennünk, „ezt elbaltázták, nem tudok udvariasabban fogalmazni” – mondta a kormányfő. Orbán szerint most a csehek, lengyelek és magyarok világossá tették: követelik, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, amelyek hozzájárultak a jelenlegi árak kialakulásához.

Több javaslatok is tettek, az EU-ban lévő pénzügyi alapok felhasználására is. “Nagy csata volt, óriási volt a felháborodás, olyan volt a hangulat, amit ritkán tapasztal”, de Brüsszel ahelyett, hogy segítene, tovább rontja a helyzetet - mondta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy lesznek-e új javaslataik a következő EU-csúcsra.

A miniszterelnök kijelentette: két hét múlva a következő EU csúcstalálkozón folytatják, de a csehekkel és lengyelekkel „tartani fogják a frontot”- fogalmazott.

Gazdasági helyzet

Úgy tűnik, 8 százalékos lesz az éves bővülés, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a kulcspillanat az, hogy a magyar gazdaság képes volt arra, hogy elérje azt a teljesítményt, amit a járvány előtt mutatott, ezt azért érte el, mert az emberek dolgoztak. Nekünk csak csekély mértékben van kitermelhető nyersanyagunk, nekünk csak egy munkából működtetett gazdaságra van lehetőségünk, ennek teljesítménye az embereken múlik – hangsúlyozta. Amikor rossza szabályozók voltak a Gyurcsány és Bajnai kormány idején, amikor segélyből éltek az emberek, ez meg is látszott a gazdaság teljesítményén – jegyezte meg.

Most lehetőség van arra, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amire korábban csak gondolni mertünk, a nyugdíjasoknak tudnak fizetni nyugdíjprémiumot, ami novemberben 80 ezer forintot jelent majd, az inflációt is korrigálják, azt is visszaadják a nyugdíjasoknak. Befizetett adót még soha nem kaptak vissza az emberek, most az adóhivatal vissza fog adni 600 milliárd forintot, ez hatalmas szám – hangsúlyozta, hozzátéve, ez majdnem 2 millió embert érint.

2022 január elsejétől megemelik az ápolók bérét 21, a bölcsődében, a szociális világban és a kulturális területen dolgozókét 20-20 százalékkal – közölte, hozzátéve: a 13. havi nyugdíj második felének visszaadása is lehetségessé válhat. Ezek mind nagyszerű dolgok Magyarország esetében, és ha a minimálbért fel tudják emelni 200 ezer forintra, akkor egy szép évet zárhatunk majd, ennek vannak feltételei, erre egy megoldást kell találni, a vállalkozásokat terhelő adókat lecsökkentik, ha ők hajlandók megemelni a minimálbért, az erről szóló megegyezés hamarosan létrejöhet – mondta a miniszterelnök.

Orbán bejelentette a pedagógus béremelést: 10 százalékos emelés lehet jövőre

Van egy szabály, amit a polgári kormány soha nem lép át, az, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Az a Gyurcsány-Bajnai-kormány volt.

A gazdasági teljesítménynek tartósnak kell lennie a béremeléshez. Nem a szándék hiányzik, ő lenne a legboldogabb, ha mindenkinek lehetne emelni - mondta Orbán Viktor arra, hogy a pedagógusok is sorba állnak a béremelésért.

A pedagógusoknak igazuk van, 2013-ban őket előre vették, de ők azóta lemaradtak - fogalmazott a miniszterelnök, aki most a műsorban bejelentette: következő évben 10 százalékos béremelés lehet a pedagógusoknak, és 2023 januárjától, ha így megy tovább a gazdaság teljesítménye, akkor lehet majd egy nagyobb bérrendezést is csinálni esetükben, de ennek mértékéről még nem tudott konkrétumot mondani a műsorban.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, látja, hogy a pedagógusok “mozgolódnak”, hogy épp sztrájkra készülődnek”, tárgyalni fognak velük, hogy megkapják azt, ami jár nekik.

Arról, hogy Novák Katalin családügyi miniszter szeptember végén az ATV kérdésére azt mondta, a kormány “dolgozik azon”, hogy még ebben a ciklusban, a választások előtt legyen pedagógus béremelés, itt írtunk. Gulyás Gergely pedig a legutóbbi Kormányinfón jelentette be, hogy lesz pedagógus béremelés 2022-ben, de annak mértékéről a múlt héten a Miniszterelnökséget vezető miniszter még nem tudott konkrétumot mondani. 

Ha a gazdaság ilyen jó állapotban van, lehet, hogy nincs is szükség az uniós hitelkeretre? – kérdezte a műsorvezető. Orbán Viktor úgy fogalmazott, amin a magyar gazdaság áll, az egy vékony jég. Az államadósság 75 és 80 százalék közötti sávban mozog, és lehet, hogy a gazdaság jól teljesít, de a jég vékony, egy rossz gazdasági ütemezés is beszakíthatja – figyelmeztetett. Szerinte a béremeléseket, gazdasági teljesítményből fakadó bevételeket úgy kell felhasználni, hogy adósságot is kell csökkenteni. „Miközben csinosítjuk a házunkat, az alapokat is erősíteni kell” – fogalmazott.

Brüsszeli pénzek

Ami a brüsszeli pénzeket illeti, Brüsszelben úgy döntöttek, közösen fognak pénzt felvenni, ezt oda fogjuk adni a tagállamoknak, ennek a döntésnek az volt a kiindulópontja, hogy az országok gyorsan megkapják a rájuk eső pénzt, de Magyarország még mindig nem kapta meg, „ez nem fair”. Szerinte az LMBTQ lobbi miatt nem kapjuk meg a pénzt, és ha a lobbistákat nem engedjük be az iskolákba, nem fogjuk megkapni a pénzt, de a miniszterelnök nem érti, mi köze ennek a gazdasághoz. Szerinte olyan áron nem akarjuk elfogadni a pénzt, hogy átengedjük a gyerekek nevelését az LMBTQ aktivistáknak, de hozzátette, hogy ezt a pénzt végül meg kell, hogy kapjuk.

A magyar gazdaságnak ennek ellenére működnie kell, elindítottuk az összes programot, amit akartunk – tette hozzá.

Karikó Katalinról: “A mi hősünk”

Orbán Viktort arról is megkérdezték, hogy Karikó Katalin nem kapott Nobel-díjat. Nem tudjuk, hogy miért nem kapott. Ennek ellenére Karikó Katalin “a mi hősünk”. Milliók életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá - fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasokon múlik, hanem a szakmunkásokon is, azon, hogy a magyar szakmunkások lesznek-e legjobbak a világon. És a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyen nagy sikert értek el - mondta, megemlítve a bútorasztalos, fodrász, kertépítő díjasokat, és gratulált is a műsorban a fiataloknak.

Ajánlom

További belföldi híreink