Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-08 11:10:00

Karácsony Gergely bejelentette visszalépését

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a miniszterelnök-jelölti kampányát befejezi, és arra kéri az embereket, az őt támogató pártokat, hogy a második fordulóban Márki-Zay Péterre szavazzanak.

Cikkünk frissül.

Karácsony: ez egy súlyos áldozat

A főpolgármester szerint könnyű, de egyben nehéz is volt neki. Könnyű volt számára, mert tudja, hogy Márki-Zay Péter jobban szereti a hazáját, mint a hatalmat, és tudja azt is, hogyan lehet egy fideszes ellensúlyban kormányozni a települését. Könnyű volt azért is a döntése, mert nem a hatalom megszerzése volt számára a legfontosabb - folytatta Karácsony.

"Én voltam az, aki azzal kezdte a kampányát, hogy elmondta: a háta közepére sem kívánja a miniszterelnökséget. Unortodox jelölt voltam, kétségtelen" - fogalmazott. Tudja, hogy ez a döntés nem róla, vagy Márki-Zayról szól, hanem arról, hogyan tudják újraegyesíteni Magyarországot.

Karácsony számára azért volt nehéz a döntés, mert az előválasztás első fordulójában 170 ezer szavazatot kapott az emberektől. Nehéz számára a döntés azért is, mert egy olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel adott esetben még vitáik is vannak.

Azt kellett mérlegelnie, hogy kitart-e a szociáldemokrata, zöld programja mellett vagy egy olyan döntést hoz, amely reális esélyt ad ennek a programnak az érvényesülésére. Arra a belátásra jutott tegnap 11 óra tájban, hogy ha a visszalépést nem lépi meg, akkor Orbán Viktor marad. Arra kérik azokat, akik bíztak eddig benne, bízzanak benne abban is, hogy a közös ügyeket szolgálja a visszalépéssel.

"Ez egy súlyos áldozat, nem csak az én személyem, hanem az engem támogató szervezetek részéről is. A hazánk olyan helyzetben van, hogy ha valaki nem hoz áldozatot, az nem hazafi" - fogalmazott.

A döntésének fontos része volt az is, hogy tisztelik és becsülik mindketten az ellenfeleiket, riválisaikat, sokra tartják Dobrev Klárát, ha meg tudja nyerni ezt a választást, és tudna hozni olyan változást, akkor nem kellett volna ezt az áldozatot meghozniuk. Meg van győződve arról, hogy 2022-ben változás legyen, ahhoz ki kell szabadítani a magyar politikai vitákat az elmúlt 20 év polgárháborús vitáiból.

Túl kell lépniük azon a politikai versengésen, amit a Fidesz úgy állít be, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc csatározása zajlik - mondta Karácsony. Hisz abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket és képes arra, hogy összefogja a választást akaró embereket. Szerinte az elmúlt időszakban kicsit elveszítették a fókuszt arról, hogy Magyarország jövőjéről beszéljenek.

Márki-Zay: Karácsony bebizonyította, hogy számára a haza érdeke az első

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón történelmi pillanatról beszélt, és megköszönte Karácsonynak, hogy államférfiként meghozta ezt a döntést. Az MMM jelöltje szerint ez a pillanat arról szól, hogy szabadok leszünk-e, lesz-e európai Magyarország. Úgy véli, az egyetlen helyes döntést hozták meg, mikor ebben a felállásban, a miniszterelnök-jelöltségével, de szövetségben mennek előre.

Szerinte ma Karácsony Gergely bebizonyította, hogy számára a haza érdeke az első. Bejelentette, hogy belép a 99 Mozgalomba, és erre biztat mindenkit.

Sem a Momentummal, sem Karácsony Gergellyel nem "pártmutyiban" gondolkoznak, nem adnak és kapnak pozíciókat, közös értékekben egyeznek meg - folytatta Márki-Zay. "Karácsony Gergely kapott megkeresést a DK-tól is, ha neki nem Orbán Viktor lenne a legfontosabb ellenfele, nem velem tárgyalt volna, aki semmit nem tud adni neki, csak a szabadságot, a sikert" - mondta Márki-Zay.

Dobrev Klára kétségkívül az első forduló győztese, de Karácsony és ő is tudják, hogy Dobrev jelöltségével nem tudnak 3 millió embert összegyűjteni a programhoz, kétségeik vannak, hogy le tudják-e váltani Orbánt Dobrevvel. Orbán Viktor egyetlen reménye a mai naptól fogva, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztást, szerinte a miniszterelnöknek csak akkor van esélye, ha Dobrev nyeri az előválasztást.

Elmondta, hogy három és fél évvel ezelőtt egy hasonlóan súlyos döntést kellett meghoznia, mikor Hódmezővásárhely polgármesterségéért indult. Hódmezővásárhely "felszabadítását" az első csodának nevezte.

Arra biztatja Karácsonyt támogató pártokat, az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t, hogy csatlakozzanak hozzájuk, legyenek azok a bátor emberek, akikkel újra megcselekszik a csodát. Dobrev Klára szerinte Orbán legkényelmesebb jelöltje.

Elmondta, mi fog következni az elkövetkezendő egy hétben és elkövetkezendő fél évben. Mint mondta, le fogják támadni, hogy jobbközép politikusként nem lesz hiteles képviselője a baloldalnak. Meg fogják próbálni meggyőzni az embereket, hogy a következő héten mindenki szavazzon Dobrev Klárára, mert Orbán érdekeit ez kívánja.

Karácsony: nem igaz, hogy a ciklus felezésére készülünk

Az ATV Heti Napló kérdésére Karácsony elmondta, hogy régóta elkötelezett híve az előválasztásnak. Ha nincsen a  miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor szerinte például Márki-Zay Péter sem biztos, hogy kapott volna lehetőséget. Úgy gondolja, hogy az elmúlt néhány napban a felelősségteljes, közös gondolkodásról szólt, ezt nem tudták megtartani maguknak, lehet ez hiba volt szerinte.

Márki-Zay Péter reagált a DK közleményére, amiben azt írták, hogy nem tárgyaltak Karácsony Gergellyel a visszalépésről. Úgy fogalmazott: "keresték, tudom, hogy keresték, maradjunk ennyiben. Nem tudom, hány tagja van a DK-nak, vannak, akik tiszta lelkiismerettel mondhatják, hogy nem keresték Karácsony Gergelyt."

Karácsony megjegyezte, hogy nem igaz, hogy a ciklus felezésére készülnek, Márki-Zaynak kell a négy évben a miniszterelnöknek lennie.

Karácsony Gergely megerősítette, hogy keresték a DK-tól a visszalépés miatt, de el tudja képzelni, hogy erről nem mindenki tudott a párt vezetésében.

A Jobbik tagjai nem vesznek részt a második forduló kampányában. A Jobbik vezetése mindenkinek saját lelkiismeretére bízza, hogy szavazzon - mondta Márki-Zay. Számára ez csalódást okozott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink