Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-06 10:54:00

Szél Bernadett megkérdezte az EMMI-t, hány végzett pedagógus lépett pályára tavaly és idén – trükkös választ kapott

A független országgyűlési képviselő szerint a kormány eltitkolja az adatokat, mert „azok egyre rosszabb képet mutatnak a hazai közoktatásról”.

Szél Bernadett megkérdezte Kásler Miklósékat, hogy hány végzett pedagógus lépett pályára tavaly és idén. A független országgyűlési képviselő közleménye szerint az EMMI mindössze annyi közölt: „nincsenek ilyen adataik”. „Sőt: nem kötelesek azokat előállítani” – teszi hozzá.

Szél Bernadett szerint elképzelhető, hogy Kásler Miklós közoktatásért felelős miniszter nemcsak hogy „nem tudja, hány pályakezdő pedagógus van”, de „nem is érdekli”; ám azt „sokkal kézenfekvőbb magyarázatnak” tartja, hogy: „tudják ők, csak nem árulják el”. Szerinte már csak azért is ez a valószínűbb, mert 2019-ben még megkapta ugyanezeket az adatokat, most viszont nem. „Akkor az látszott, hogy a pedagógushallgatók feléből se lesz tanár, és ez a szám évről évre 5-6 ezer körül alakul – ami aztán az első években tovább csökken, amint megtapasztalják a pályakezdők, hogy a nettó 150 ezer körüli fizetésükből még egy albérletet sem tudnak fenntartani” – részletezi.

A képviselő szerint az adatok „eltitkolása” csak egyet jelenthet: „azok egyre rosszabb képet mutatnak a hazai közoktatásról”.

„Ott, ahol a bérminimumnak megfelelő összeget keres egy kezdő pedagógus (felét az átlagbérnek), és a 8-10 éve pályán levő társa se sokkal többet, ott valami nagyon nincs rendben. A sereghajtók között vagyunk az OECD-országok között pedagógusbérekben, 12 ezer tanár hiányzik már a rendszerből, a kormány pedig azt meri állítani, hogy ő a családok meg a gyerekek pártján van. Ez egyáltalán nem igaz” – zárja közleményét Szél Bernadett, aki szerint „változás kell, olyan kormány, amelyik tud olyan teljesítményt nyújtani, ami mellett nem szorul arra, hogy mindent eltitkoljon előlünk”.

Sztrájkbizottságot alakítanak a pedagógus szakszervezetek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink