Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-06 17:24:00

Felmérés: Dobrev Klára a legalkalmasabb Orbán leváltására, a többség nem tartja elfogadhatónak, ha Karácsony vagy Márki-Zay visszalép

A Pulzus kutató az ATV megbízásából készített felmérést az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről és a lehetséges visszalépések megítéléséről.

A kutatás 1000 fős, a 18 év feletti magyar lakosság körében készült október 4-én és 5-én.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójába jutott három miniszterelnök-jelölt közül ki lenne a legalkalmasabb Orbán Viktor kihívójának, a teljes népesség körében Dobrev Klárára, a DK jelöltjére szavaztak a legtöbben (30%). Őt követi Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje (23%), majd Márki-Zay Péter, az MMM jelöltje (22%). 25% nem tudta megmondani, vagy nem válaszolt.

Ugyanennél a kérdésnél a válaszok nemek közti megoszlása szerint Dobrev Klárát jóval több nő (35%) támogatja, mint férfi (24%). A többi jelölt esetében nem tapasztalható ekkora eltérés: a Karácsony Gergelyt legalkalmasabbnak tartók 23-23%-ban férfiak és nők, míg Márki-Zay Pétert inkább a férfiak (28%) tartják alkalmasabbnak, a nők (17%) kevésbé.

A válaszok korcsoportok szerinti megoszlásánál ismét Dobrev Klára esetében tapasztalhatók a legnagyobb különbségek. Dobrev Klárát leginkább a 60 évnél idősebbek gondolják a legalkalmasabbnak (60%), míg Karácsony Gergely inkább a fiatalabb, 18-39 éves korosztály körében aratott sikert (27%). A Márki-Zay Pétert legalkalmasabbnak gondolók között ugyanannyian vannak a 18-39 éves és a 40-59 éves korosztály tagjai is (25-25%).

Ha a válaszadókat iskolai végzettség alapján vizsgáljuk, az látszik, hogy a Dobrev Klárát támogatók között ugyanannyian vannak az alapfokú és középfokú végzettséggel rendelkezők (31-31%), Karácsony Gergely esetében viszont toronymagasan vezetnek a felsőfokú végzettséggel bírók (32%). Márki-Zay Pétert leginkább a középfokú végzettséggel rendelkezők gondolják a legalkalmasabb jelöltnek (24%).

A válaszok településtípusok szerinti megoszlásánál az látszik, hogy Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert leginkább a megyeszékhelyen élők támogatnák, míg Karácsony Gergely a budapestiek körében a legnépszerűbb.

Ha a válaszok megoszlását szavazói csoportok szerint nézzük, azt látni, hogy a kormánypárti szavazók jelentős többsége tartaná a legalkalmasabbnak Márki-Zay Pétert, utána jön Karácsony Gergely és Dobrev Klára ugyanolyan aránnyal. Az ellenzéki szavazók közül a legtöbben Dobrevhez húznak, őt Karácsony és Márki-Zay szintén fej-fej mellett követi. A párt nélküliek válaszából az derül ki, hogy a legtöbben Karácsonyt tartják a legalkalmasabbnak, majd Márki-Zay és Dobrev jön a sorban.

Visszalépés: elfogadható?

Arra a kérdésre, hogy elfogadható lenne-e, ha a szavazás második fordulója előtt Karácsony vagy Márki-Zay visszalépne a másik javára, a válaszadók többsége (40%) úgy látja, ez nem lenne korrekt, ha az első forduló második és harmadik helyezettje összefogna a győztes Dobrev ellen. 30% mondja azt, hogy elfogadhatónak tartaná, hiszen Karácsony vagy Márki-Zay Dobrevnél jobban meg tudná szólítani a bizonytalan szavazókat.

Ennél a kérdésnél a válaszok nemek közti megoszlását vizsgálva az látszik, hogy inkább a férfiak tartanák elfogadhatónak a visszalépést, míg többségében nők mondják azt, hogy ezt nem tartanák korrektnek.

A korcsoportok szerinti megoszlás esetében inkább a 60 évnél idősebbek látják úgy, hogy nem lenne korrekt a visszalépés Dobrev Klárával szemben, és a 18-39 évesek közül válaszolták a legtöbben azt, hogy Karácsony vagy Márki-Zay jobban meg tudná szólítani a bizonytalan szavazókat.

Ha a válaszok megoszlását iskolai végzettség alapján nézzük, az derül ki, hogy leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők látják úgy: elfogadható lenne a visszalépés Karácsony vagy Márki-Zay részéről. Eközben a középfokú végzettséggel rendelkezők látják úgy leginkább, hogy ez nem lenne korrekt lépés.

A válaszok településtípus szerinti megoszlása megmutatja, hogy leginkább a budapestiek tartják elfogadhatónak a visszalépést, és a megyeszékhelyeken élők közül vannak a legtöbben, akik szerint ez nem korrekt Dobrev Klárával szemben.

Azok közül, akik nem tartják elfogadhatónak a visszalépést, a legtöbben ellenzéki szavazók, ezután következnek a párt nélküliek, majd a kormánypártiak. Azok közül, akik arra voksoltak, hogy Karácsony vagy Márki-Zay jobban meg tudja szólítani a bizonytalanokat, a legtöbben párt nélkülinek mondják magukat, őket követik az ellenzéki, majd a kormánypárti szavazók.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink