Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-05 20:24:00

November végén tetőzhet a járvány Magyarországon

Egy washingtoni egészségügyi előrejelzéseket készítő intézet szerint, november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon. A matematikai modell szerint ekkorra napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki. A koronavírus sajtóközpont szerint többféle modellszámítás létezik, de szerintük igazán veszélyben az oltatlanok vannak. Az ATV Híradó riportja.

Nem változott a napok óta tartó tendencia a járványban, szinte minden mutató rosszabbodott: Csaknem 300-an fertőződtek meg egyetlen nap alatt és 16-ra nőtt az egy nap alatt elhunytak száma. Dinamikusan nőtt az elmúlt 3 hétben a kórházban ápoltak száma is: míg szeptember közepén 40-en kerültek be koronavírus-fertőzés miatt kórházba, addig mostanra ez a szám a 12 szeresére nőtt.

 

 

„A negyedik hullám nem csak a küszöbön áll, hanem ránk rugta az ajtót, a halálos áldozatok száma is érzékelhetően növekedésnek indult” – fogalmazott Tibold Antal, a PTE-oltópont szakmai vezetője.

Egy washingtoni székhelyű, matematikai számítások alapján előrejelzéseket készítő intézet szerint a koronavírus negyedik hulláma több fertőzést hozhat az év végéig, mint a tavaszi harmadik hullám. Az eddigi járványgörbéket viszonylag pontosan jósolta meg az amerikai szervezet, amelyet egyébként maga Bill Gates is támogat.

A most közölt becslések alapján: ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor december 19-én 156 körül lesz a legmagasabb halálozási szám Magyarországon. Ha pedig romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságtartásra, akkor még az lehet valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése éppen a karácsonyi időszakra esik, amikor akár 230 fős napi halálozási adat is elképzelhető.

A járványcsúcsot november 20-25. közé valószínűsíti a szervezet, akkor az azonosított és azonosítatlan fertőzöttek száma meghaladhatja majd a napi 24 ezer főt is. Az ATV Híradó által megkérdezett epidemiológus szerint az átoltottság miatt ennyire rossz adatokra nem kell számítani. Kiss István azt mondta: „ha majd látják az emberek azokat a számokat, amelyek nyilván emelkednek, még többen el mennek oltatni. Összességében most nem egy teljesen védtelen populációról van szó, nem gondolnám ezért, hogy hasonló vagy rosszabb lenne, mint az előző hullám.

A koronavírus sajtóközpont az ATV Híradó megkeresésére azt írta: Magyarországon is nő a fertőzöttek száma, de a kormány felkészült a negyedik hullámra. Szerintük a lakosság nagy része védett. Az amerikai szervezet becsléséről pedig azt írják: „most is több modellszámítás létezik, minden becslésben azonban közös, hogy a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink