Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-04 15:51:00

Szijjártó: “A helyzet egyszerű, zsarolásnak nem vagyunk hajlandók engedni”

Rajta lesz-e a brüsszeli pecsét Orbán Viktorék 2500 milliárdos tervén még novemberben? Szijjártó Péter nem mondott határidőt, zsarolásról beszélt.

Október 21-22-én lesz a következő uniós csúcs, Brüsszelben akkor ül össze az előzetes program szerint a miniszterelnökök, államfők értekezlete, az Európai Tanács. Kérdés, hogy addig meglesz-e az Európai Bizottság jóváhagyása, ráütik-e a pecsétet a magyar nemzeti 2511 milliárdos helyreállítási tervre, ebből az előleget, 326 milliárdot utalna Brüsszel idén.

A magyar kormánynak és a Bizottságnak szeptember 30-ig kellett volna megállapodni, legalábbis Brüsszel ekkorra szabott egy köztes határidőt.

A Reuters pár napja azt írta, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság novemberben jóváhagyhatja Lengyelország és Magyarország számára az uniós helyreállítási forrásokat, azonban a Bizottság feltételeket szab a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatban - tették hozzá bizottsági források alapján.

Mai sajtótájékoztatóján megkérdeztük Szijjártó Pétert, mi a bizottsági jóváhagyás feltétele, és meg tudja-e erősíteni, hogy meglesz a megállapodás novemberben vagy idén? Erre a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, “egy dologban egészen biztosan nem lesz kompromisszum, ez pedig gyermekeink védelme”.

Amiben nem lesz kompromisszum

Tehát természetesen nem tudunk engedni abból, hogy a gyermekek szexuális orientációval kapcsolatos nevelése, az kizárólagosan a szülők joga. Nem vagyunk hajlandók engedni a nyomásnak, nem fogjuk beengedni az LGBT-aktivistákat se az országba, se az iskolákba - szögezte le Szijjártó Péter ezúttal is, az összes többi tárgyalási pontot és feltételt “mesterségesnek” nevezve.

A külgazdasági és külügyminiszter most is azt mondta, hogy a helyreállítási alapról “gyakorlatilag megállapodás volt azelőtt, hogy a parlament megszavazta volna a gyermekvédelmi törvényt, mert az Európai Bizottság elnöke már időpontot kért arra, hogy eljöjjön Budapestre és bejelentse a megállapodást, a jóváhagyást”.

A helyzet egyszerű, a zsarolásnak nem vagyunk hajlandóak engedni - jelentette ki Szijjártó Péter, aki nyomatékosította, “a gyermekvédelmi törvény visszavonására vagy gyengítésére semmilyen módon nem fog sor kerülni”. Aztán majd meglátjuk, mit dönt az Európai Bizottság - tette hozzá.

Ő is egyértelművé tette, hogy “pénzügyileg, gazdaságilag rendben vagyunk, az Európai Bizottság zsaroló pozíciója miatt egyetlenegy tervezett beruházást vagy projektet sem kell elhalasztanunk. A szükséges pénzügyi fedezet nemzeti alapon rendelkezésre áll” - mondta a miniszter.

Mint mondta, a magyar gazdaság jó állapotban van, amit visszaigazolnak a pénzügyi piacok, a japán Nikkei a harmadik legjobb válságkezelésének minősítette a magyar gazdasági stratégiát globálisan, a Moody's hitelminősítő felminősített minket, a kötvénypiacon pedig hatalmas érdeklődés volt a magyar állampapírokra - sorolta a miniszter.

Aktiválják-e a jogállamisági mechanizmust?

A Reuters ugyanakkor bizottsági források alapján arról írt a lengyel és a magyar helyreállítási terv jóváhagyása vonatkozásában a brüsszeli döntéshozók szigorú elvárásairól ír, szerint az érintett bíróságokat, médiavállalatok függetlenségét, és az NGO-k működését illeti.

A Politico is úgy értesült, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága október 25-én kiemelt ügyként foglalkozik az uniós pénzek hatékony védelmével. Uniós illetékesek megerősítették a hírportálnak korábban, hogy már a hónap vége előtt megindulhat az eljárás Magyarország és Lengyelország ellen az ez évtől érvényes jogállami mechanizmus alapján. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, cseh biztos pedig úgy nyilatkozott, hogy el vannak szánva: bevetik a módszert, ahol szükség van rá.

Ami a helyreállítási tervet és a menetrendet illeti: ha nem lesz megállapodás, és ha év végéig nem fizeti ki a Bizottság az adott tagállamnak az előleget, akkor 2022-től már csak az ütemes végrehajtás alapján lehet kifizetéseket teljesíteni - hívta fel a figyelmet a Portfolio. Így a 326 milliárd forintos előleg idei kifizetése továbbra is kérdéses. Egyrészt azért, mert ha a Bizottság novemberben elfogadja a magyar tervet, akkor az Ecofinnak van még egy hónapja hivatalosan is áldását adni erre, ami esetleg átcsúszhat 2022 elejére is, másrészt azért, mert ha nincs is ilyen csúszás, de közben élesíteni tudja a jogállamisági mechanizmust a Bizottság, akkor arra hivatkozva találhat érvet arra, hogy blokkolja a kifizetéseket.

A Miniszterelnökség államtitkára még optimistán nyilatkozott

„Én nagyon pozitívan nézek a jövőbe, és teljesen racionálisnak látom azt, hogy akár szeptember 30-áig, akár az azt követő hetekben a megállapodásra sor kerülhessen” – jelentette ki lét hete Ágostházy Szabolcs a 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási terv brüsszeli elfogadásának várható időzítése kapcsán. A Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára a a devizakötvény-kibocsátásokra is utalva megjegyezte, hogy „van pénz” a költségvetésben és különösebb gond nélkül már el is indult a brüsszeli vitáktól függetlenül is a helyreállítási tervünk, illetve a 2021-2027-es fejlesztési ciklus végrehajtása.

Ajánlom

További belföldi híreink