Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-04 17:38:00

Rusvai Miklós: többezres napi fertőzött jöhet, novemberben csúcsosodik a járvány

Szívesen látna Rusvai Miklós is a hivatalos adatokat azzal kapcsolatban, hogy a kórházban ápoltak közül hányan oltottak és hányan nem. A virológus szerint jelenleg nincs szükség a járványügyi intézkedések szigorítására, és arra számít, hogy októberben felfut a járvány.

Informális adatokat kap covid-osztályokon dolgozó orvosoktól, ezek alapján kicsit kedvezőtlenebb az oltottak és oltatlanok aránya a halottak és lélegeztetőgépen lévők között, nem olyan jó, mint mondjuk Izlandon vagy Skandináviában - mondta Rusvai Miklós.

A virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában azt is elmondta, hogy Izraelben - ahol nagyon magas az oltottak aránya - olyan jók az adatok, mint a Skandináv országokban. Szerinte nincs elég adat ahhoz, hogy ezen különbségek nyomára lehessen jutni.

A szerbiai adatok elég relevánsak magyar szempontból, ott ugyanazok a vakcinák vannak forgalomban, mint nálunk - ezen adatok elemzése itthon is tanulsággal szolgálhat.

A kormány nem tervez szigorítani a járványügyi intézkedéseken - Rusvai Miklós is úgy gondolja, hogy még most nincs szükség szigorításra.

Magyarországon a környező országokhoz képest meglepően jók a friss fertőzöttek száma, kórházban kezeltek száma, de ennek a magyarázatát sem tudjuk - mondta a virológus. Annak kapcsán, hogy egy matematikai modell szerint novemberben akár 10 ezres napi fertőzött szám lehet itthon, úgy reagált Rusvai, hogy mind a második, mind a harmadik hullám kapcsán kedvezőtlenebb képet vetítettek előre a matematikai képletek, mint ami valójában lett. Ezeket szerinte nem kell készpénznek lenni, de ő is úgy gondolja, hogy októberben fog felfutni a járvány következő hulláma, novemberben kicsúcsosodik, és több ezrer friss fertőzött számmal számol ő is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink