Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-02 11:09:00

Orbán: Magyarország gazdasági súlyához képest a befolyása túl kicsi az EU-ban

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapban szombaton megjelent interjújában a kormányfő kijelenti: szerinte csak a német-francia tengellyel nem lehet többé működtetni az Európai Uniót.

Orbán Viktor az interjúban azt mondta: Európában a legnagyobb gazdasági növekedés a közép-európai térségben van, a Balti-államokban, a V4-eknél, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában és Romániában. Ma enélkül az EU-nak alig lenne gazdasági növekedése, stagnáló kontinens lenne – írta meg az MTI.

Korábban úgy gondolták, hogy Közép-Európában nem tudják működtetni a gazdaságot a nyugatiak nélkül, mára megfordult a helyzet, a nyugatiak nem tudják a saját gazdaságukat Közép-Európa nélkül működtetni – véli a miniszterelnök.

A kormányfő szerint ezért nem az álmok kategóriájába tartozik az, hogy az EU jövőjét a V4 országai is sikerrel alakíthatják. „Ezt hívom új realitásnak Európában” – fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette: 

Magyarországnak az Európai Unióban kell maradnia, az ország érdeke az egységes piac. De szeretné, hogy a közép-európai érdekeket és szempontokat a régió tényleges gazdasági teljesítményével arányosan nagyobb súllyal vegyék figyelembe, mint ahogy azt eddig tették.

„Úgy érezzük, hogy a tényleges gazdasági teljesítményünkhöz és súlyunkhoz képest a mi befolyásunk az uniós döntésekre aránytalanul kicsi. Ezt meg kell változtatni”  jegyezte meg.

A kormányfő izgalmas és érdekes gondolatoknak nevezte Emmanuel Macron francia elnök nemrég tett felvetését, hogy az EU-nak önálló külpolitikát kellene folytatnia. Azt mondta: a megértés iránti vággyal fordulnak felé, Magyarország a stratégiai autonómiáról és szuverenitásról szóló vitákban szívesen részt is vesz.

Arra is kitért: át lehet hidalni azt, hogy a V4-ek az orosz kérdésben nem ugyanazon a hangszínen beszélnek. Az Európai Uniónak éppen az volna az egyik legfontosabb dolga, hogy európai biztonsági, katonai garanciát adjon Lengyelországnak és a balti államoknak.

A gázvitás ügyekről Orbán Viktor úgy fogalmazott: lehet rázni az öklünket, de a realitás az, hogy orosz gáz nélkül ma Európa nem működik.

Orbán: A nyugdíjprémium összege egységesen 80 ezer forint lesz

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink