Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 14:23:00

Varga Judit üzent a Magyarországra látogató EP-delegációnak: nyitottak a párbeszédre, de nincsenek illúzióik

Magyarországra látogat az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának tényfeltáró küldöttsége. A héttagú delegáció – melybe az EP valamennyi frakciója delegál egy-egy tagot – elsősorban a jogállami normák érvényesüléséről akar tájékozódni. Az EP-képviselőket Varga Judit és Pintér Sándor fogadhatja, az igazságügyminiszter ki is jelölte a tárgyalási alapot.

A Népszava úgy tudja,​ hogy – az egyelőre még nem végleges napirend szerint – az EP-képviselőket Varga Judit igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter is fogadja, és megbeszélést folytatnak majd többek között Karácsony Gergely főpolgármesterrel, fideszes és ellenzéki parlamenti képviselőkkel, az ellenzéki pártok vezetőivel, számos független, illetve kormánypárti újságíróval, társadalomkutatóval, civil szervezet vezetőjével, de Orbán Viktorral nem találkozhatnak.

Varga Judit ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán a következőt írta: "A szerdán érkező küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak."

"Magyarország továbbra is egy következetes és önazonos állásponthoz tartja magát: egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek" - írta Varga Judit.

A miniszter leszögezte, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitotta, viszont nincsenek illúzióik, mert "ha Magyarország megbüntetéséről van szó, Brüsszel nem ismer határokat".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink