Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 19:46:00

Újra kell szervezni a debreceni házi gyermekorvosi körzeteket, mert a házi gyermekorvosok ezt kérték

Át kell szervezni a debreceni házi gyermekorvosi körzeteket, miután az egyik orvos több mint negyven év után befejezte a munkáját, a rendelkezésre álló fél év alatt viszont senki nem vette meg a praxist. A gyerekeket ezután is ugyanabba a rendelőbe kell vinni, csak az orvosuk személye változik. Magyarországon augusztusban 928 betöltetlen praxist tartottak nyilván. Az ATV Híradójának riportja.

Újra kell szervezni a debreceni házi gyermekorvosi körzeteket, mert a házi gyermekorvosok ezt kérték
Forrás: Reuters

Több mint negyven évig dolgozott ebben a házi orvosi körzetben az az orvosnő, aki most úgy döntött, hogy befejezi a munkáját. Fél éve jelezte ezt a polgármesteri hivatalnak, azóta az önkormányzat működtette a rendelőt. Ez idő alatt kellett volna valakinek megvásárolnia a praxist.

"A jogszabályban biztosított hat hónapon belül nem tudta értékesíteni a praxisjogát, tehát az megszűnt. Az önkormányzatnak gondoskodnia kell az ott élő gyerekek további ellátásáról - és egy régi kérését teljesítve az ott dolgozó házi orvosoknak - közöttük javasoljuk szétosztani a körzet lakosságát" - mondta el az ATV Híradójának Marosi-Rácz Julianna, humán főosztályvezető.

A körzetben élő gyerekek és szüleik számára szinte semmi sem változik. A megszűnt praxis után ugyanabba az épületbe és rendelőbe kell járniuk, mint eddig, csak az orvos személye változik. Debrecennek ebben a városrészében az utóbbi időben jelentősen csökkent a gyerekek száma, ez is közrejátszott abban, hogy a praxist nem vásárolta meg senki.

"Kevés ebben a praxisban a gyerek, tehát a nagyobb gyerekek már felnőttek, és újszülött meg viszonylag kevés volt ebben a praxisban" - mesélte egy helyi gyermek háziorvos.

A debreceni gyerekek nem maradnak ellátás nélkül, de országosan komoly gondot okoz az orvoshiány. Az augusztusi adatok szerint összesen 928 praxis áll üresen Magyarországon. Ebből 648 háziorvosi, míg 280 fogorvosi rendelő.


Ezekben helyettesítéssel oldják meg az ellátás biztosítását, de sokat remélnek az praxisközösségek életre hívásától. Szeptember 1-től állhatnak össze az orvosok ilyen együttműködésekbe, melyek bejegyzése már folyamatban van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink