Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 13:59:00

“Segítek sírni!” - parázs vitában szólt oda Soltész Miklós a DK-s Aratónak

Az ellenzék elutasította Gulyás Gergely “rejtélyes” javaslatát az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségéről. Soltész Miklós államtitkár a DK-s Arató Gergelynek azt mondta: nem az ő problémája a baloldali káderpolitika, a Jobbikot pedig “leszélsőbalozta”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter “rejtélyes” javaslatát kezdte ma tárgyalni a parlament, egy salátatörvényt, ami Budapestet, a közgyűlést is érinti. A Gulyás Gergely által jegyzett javaslat szerint senki nem lehet a Fővárosi Közgyűlésben és valamelyik fővárosi kerületben egyszerre listás képviselő, ha mindkét esetben kompenzációs listáról szerezte a mandátumát. Azonban, ha egyéniben szerezte a kerületi képviselőséget, akkor nincs összeférhetetlenségről szó.

Mint ismert, 2014-től a Fővárosi Közgyűlés tagjait nem közvetlenül választják: a 33 fős testületben a főpolgármester, a 23 budapesti kerület polgármestere, illetve 9 listás képviselő foglal helyet.

A jelenlegi, Karácsony Gergely által vezetett Közgyűlésben - mivel Tarlós István volt főpolgármester nem akart képviselő lenni - kompenzációs listáról 6 Fidesz-KDNP-s képviselő van jelen (akik az I., a II., a VI., a XIII., a XV. és a XVIII. kerületben veszítettek a polgármester-választáson).

A fővárost irányító balliberális oldalon pedig a győztes polgármesterek mellett a vesztesek, Tüttő Kata (MSZP), Gy.Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettesek és Havasi Gábor (Momentum) foglalnak helyet - ők az V., a XVII., illetve a XXII. kerületben maradtak alul a győztes fideszessel szemben - ők egyiken sem kerületi képviselők.

Gulyás Gergely miniszter „a választói akarat érvényesülésével” indokolta a módosítást, az összeférhetetlenség kimondását.

A parlamenti vita elején az expozéban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára is ezt tette, a jogbiztonságra és a koherenciazavar kiküszöbölésére hivatkozva - az összeférhetetlenséget három napon belül kell megszüntetni, akkor is, ha a két önkormányzati mandátumszerzés nem egyszerre történik, hanem az egyik később. Soltész Miklós emlékeztetett, országosan törvény tiltja, hogy valaki párhuzamosan több önkormányzatban legyen képviselő, ezért indokolt a módosítás a Fővárosi Közgyűlés és a kerületek vonatkozásában is.

Az a parlamenti vita során sem derült ki, hogy miért pont most indokolt - egy salátatörvényben - szabályozni a kérdést, hiszen 2024-ben lesznek majd önkormányzati választások. A független Varga-Damm Andrea visszamenőleges hatályról beszélt a vitában, értelmezése szerint a törvény hatálya a 2019 október 13-ai önkormányzati választásoktól érvényes (erre zárszavában Soltész Miklós nem reagált, nem tért ki). Az ellenzéki felszólalók elutasították a salátatörvény megszavazását, ami nem mellesleg azt is kimondja, hogy a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalom Múzeumtól Vidnyánszky Attiláékhoz, az SZFE-t fenntartó alapítványhoz kerül két másik ingatlan mellett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is - ehhez tartozik a Bajor Gizi Színészmúzeum is.

Arató Gergely (DK) úgy fogalmazott, “párás szemmel” hallgatta az államtitkár expozéját, mint mondta, ilyen, az önkormányzati képviselők mandátumát érintő változtatás csak teljes konszenzussal fogadhatóak el, nem egyoldalú kormányzati előterjesztéssel. Hibásnak nevezte a javaslatot, semmilyen indoka nincs most a változtatásnak szerinte. A színháztörténeti múzeum kapcsán pedig az hangzott el, hogy Demeter Szilárd PIM-igazgató és Vidnyánszky Attila között “rakosgatják” az ingatlanvagyont, mint “hitbizományt”.

Soltész Miklós a zárszavában “egységes ellenzéki baloldali gondolkodásról beszélt”, és külön is válaszolt Arató Gergelynek. Arra, hogy a DK-s képviselő “párás szemekkel“ hallgatta a kormány indoklását, az államtitkár azzal vágott vissza: “Segítek sírni önnek”, aztán egy Rejtő idézetet hozott a “meghatottságról”. Soltész Miklós azt visszautasította, hogy a módosítással “felborulna a jogrend”, kijelentette, hogy “pontosításról” van szó, ami az önkormányzati képviselők mandátumának az összeférhetetlenségét illeti. Azt is megjegyezte a DK-s politikusnak válaszul, hadd ne az ő problémája legyen, ha a baloldalon nincs elég káderük, vagy az álláshalmozóknak akarnak helyet biztosítani, “mint a Gyurcsány párt képviselője”. Azt is hozzátette, hogy általában a javaslat “logikájával” a polgármesterek egyetértenek. A színháztörténeti múzeum pedig a legoptimálisabb helyen a Színház-és Filmműveszetért Alapítvány égisze alatt lesz, a referensi rendszert is felébresztik - hangoztatta, még arra is kitérve, hogy Arató Gergely államtitkárként még 2010 előtt “segítette a megszorító munkát” a Gyurcsány-kormány tagjaként, amikor a felsőoktatástól is forrásokat vontak el. Előtte az ellenzéki felszólalók a színháztörténeti múzeum a Vidnyánszky-vezette alapítványhoz kerülése kapcsán most is szóvá tették az egyetemi modellváltást.

A Jobbikos Balczó Zoltánnak válaszolva Soltész Miklós kijelentette, hogy a Jobbik már teljes mértékben baloldalivá vált, sőt “kezd szélsőbaloldalivá válni”. Azt mint mondta, nagyon sajnálja, hogy míg Balczó Zoltán korábban “Gyurcsány-terrorról” beszélt, most már “azt a retorikát tolja”, ami a teljes baloldal gondolkodását jellemzi.

Ajánlom

További belföldi híreink