Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 05:32:00

Magyar György szerint akár a 7-8 százalékot is elérheti a részvételi arány az előválasztáson

Rekord részvétel az ellenzéki előválasztás első fordulóján, az online és a személyesen megjelent szavazók száma átlépte a fél milliót. A jövő évi parlamenti választás kilátásai nem változtak: a fővárosban az ellenzék, a községekben a Fidesz vezet.

Már több mint félmillióan szavaztak az előválasztáson

 

Az ellenzéki előválasztáson részt vevők száma meghaladta a fél milliót. Vasárnap sátorban 55 527-en szavaztak, interneten keresztül 20 ezren. Összesen tehát majdnem 76 ezren adták le a voksukat.

A Civil Választási Bizottság elnöke a demokrácia ünnepének nevezte a magas részvételt. „Büszkék vagyunk arra, hogy számtalan helyről érkezik gratuláció és köszönet. Én ezt elszoktam hárítani, és azt mondom: nem minket illet, hanem a változást akarókat, akik szavaznak” – fogalmazott. Hozzátette: „bőven túl vagyunk az öt százalékos részvételen, bőven túl vagyunk az ötszázezres szavazatokon, és megítélésem szerint, még a 7-8 százalékos részvétel is elérhető holnap estére”.

Mindez részben a számítógépes kapacitásbővítésnek is köszönhető. Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója híradónknak azt mondta: az online szavazás, jól működik. Először megduplázták, aztán megtriplázták a kapacitást, és most már több mint 200 operátor várja a szavazókat. A várakozási idő jelenleg 5-10 perc.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóján, a 106 egyéni választókerületben összesen 253 képviselő-jelölt, és öt miniszterelnök-jelölt közül válasszák ki a Fidesz–KDNP tavaszi kihívóit. Az eredményeket az urnazárás másnapján, folyamatosan közlik majd.

Magyar György híradónknak azt mondta: a szavazatszámlálás után végeredmény még csak ideiglenes lesz. Három nap áll rendelkezésre jogorvoslatra.

Ceglédi Zoltán szerint, előnyben vannak azok a jelöltek, akik jobban tudtak mozgósítani. A politikai elemző szerint, akik a virtuális online térben akartak aktivizálni a szavazóikat, azok hátrányban vannak. „Annak segíthet ez a részvétel, akinek a szavazói jelen vannak, vagy könnyen elérik a szavazópontokat. Ez a nagyvárosokra, és a fővárosra jellemző” – magyarázta Ceglédi, aki szerint ez leginkább Dobrev Klárának, Karácsony Gergelynek, esetleg Fekete-Győr Andrásnak jelenthet előnyt, Jakab Péternek pedig hátrányt.

A Publicus Intézet Népszavában megjelent, a jövő évi választásokra készített felmérése szerint egyébként a fővárosi szavazók 58 százaléka akkor is az ellenzékre szavazna a jövő tavaszi parlamenti választásokon, ha addig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki. A Fidesz ebben az esetben is csak 28 százalékra számíthatna Budapesten. A községekben ugyanakkor a kormánypártok 44 százalékot érnének el, míg az ellenzék csak 32 százalékot kapna.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink