Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-27 14:53:00

Kordás László: A nő, aki szóba állt velünk

Dobrev Klára nemcsak meghallgatott, figyelt is a szakszervezetekre – írja a MASZSZ DK-ba frissen belépett vezetője az atv.hu számára írt véleménycikkében.

Mit várnak a szakszervezetek a következő kormánytól? Elmondanánk minden miniszterelnök-jelölt jelöltnek – sőt, még Orbán Viktornak is –, ám eddig mindössze egyikük, Dobrev Klára, a DK jelöltje vette a fáradságot, hogy megtudja a választ. Ő viszont, a maga alaposságával nem is érte be egy néhány pontba foglalt írásos feljegyzéssel tőlünk, hanem bejelentkezett nálunk, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnél, s beszélgetésre hívta, és kérte a munkavállalók képviselőit. A különböző területek képviselői – pedagógusok, rendvédelmiek, egészségügyiek, vegyészek, közlekedésiek, stb. – nem is kérették magukat. Sőt! Két kézzel, mondhatnánk mohón kaptak a lehetőség után: kibeszélhetik a problémákat egy lehetséges majdani miniszterelnöknek. Mohón, mondom. Ez a szó ugyanis nagyon jól jellemzi a szakszervezeti vezetők kiéhezettségét az érdemi párbeszédre, hiszen a jelenlegi hatalom különféle szintű képviselői nemhogy nem egyeztetnek, többnyire figyelembe sem veszik a munkavállalók érdekeit képviselők szakmai véleményét.

Dobrev Klára szóba állt velünk. Annak ellenére, hogy a megbeszéléseken – ágazatonként külön találkoztak – általában leszögezte, ő csak hallgatni jött, meghallgatni a munkavállalók problémáit, mégis mindig nagyon belemelegedett a beszélgetésekbe. A tervezett hallgatásból élénk érdeklődés, érdemi és tartalmi, sok apró, ám fontos részletre is kiterjedő beszélgetés lett. A szakszervezeti vezetők – minden találkozóra sokan érkeztek – ontották magukból a problémákat, hiszen nagyon régóta vártak arra, hogy valaki figyeljen rájuk. Dobrev figyelt, kérdezett, jegyzetelt, válaszolt a neki feltett kérdésekre. Terítékre került minden, az elmúlt évtizedben asztal alá söpört vagy éppen hatalmi arroganciával eltaposott ügy, probléma. Béremelés, rabszolgatörvény, korhatár előtti nyugdíj eltörlése, a méltatlanul kevés nyugdíjak ügye, a Munka törvénykönyve cselédkönyvvé silányítása és még sok szakmai, helyi ügy is értő fülekre, őszinte érdeklődésre talált Dobrev Kláránál.

A szakszervezeti vezetők azonban a jó beszélgetéseken kívül azt remélik, hogy az a miniszterelnök-jelölt, aki időt, fáradtságot nem kímélve tárgyal velük a felkészülés időszakban, hatalomra jutásakor sem fog hátat fordítani a munkavállalóknak. Hiszen mindaz, amit a megbeszéléseken mond vagy ígér nekik, győzelme esetén, majdani miniszterelnökként számon fogják kérni rajta. Ezzel Dobrev is tisztában van. Nem is ígér felelőtlenül fűt, fát a munkavállalók képviselőinek, csak olyat, ami egy demokratikus országban normális. Hangsúlyozom, demokratikus országban. Az ilyen régiókban ugyanis a munkavállalókat érintő törvények és különféle szintű szabályozások előkészítésébe bevonják az érdekképviselőket és figyelembe is veszik a véleményüket. Ez Dobrev Klárának is természetes. Mint ahogy az is evidens, hogy szakszervezetnek lennie kell. Lehetőleg minden munkahelyen, de legalábbis annyin, hogy a kollektív szerződések lefedettsége elérje a 70 százalékot országosan. Nálunk ez pillanatnyilag 18-20 százalék körül van. Tehát van mit tenni.

Nos, éppen arra a figyelemre vágyunk mi, szakszervezeti vezetők és munkavállalók milliói is, amit az elmúlt napokban végre megkaptunk. Eddig egyedül Dobrev Klárától.

A szerző a Magyar Szakszervezeti Szövetség egykori vezetője, a DK politikusa.

​atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink