Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-27 13:46:00

Kísérleti fázisban az új covid-gyógyszer - jön az eredmény?

Klinikai vizsgálatokat folytat a Semmelweis Egyetem egy új, szájon át adható koronavírus elleni készítmény hatékonyságáról, eredményre egy hónap múlva lehet számítani.

A Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 23-án csatlakozott a nemzetközi vizsgálathoz, ami a program keretein belül először végzett részletes betegvizsgálatot az Európai Unióban, valamint itt adták be másodszorra a vizsgálati fázisban lévő gyógyszert EU-s szinten – írja a Portfolio.

A vizsgálat egy hónapig folyhat még az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, dr. Merkely Béla klinikaigazgató vezetésével.

Rekordidő alatt történt meg a vizsgálat elindításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás intézményi szinten.

A portál szerint dr. Merkely Béla azt nyilatkozta, hogy minden olyan koronavírusos betegnek felajánlják a vizsgálatban való részvételt, aki megfelel a kritériumoknak, nem igényel kórházi fekvőbeteg-ellátást, azonban COVID-19 pozitív. A rektor bízik benne, hogy egye többen fognak részt venni a vizsgálatban, ha az esetszámok is növekedni kezdenek.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának támogatása miatt hagyta jóvá a projektet az OGYÉI. Világszerte 400, Magyarországon pedig hat vizsgálóközpontban folyik a program, aminek célja, hogy egy olyan szájon át szedhető, antivirális készítményt hozzanak létre, ami koronavírusos megbetegedés esetén csökkentheti a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

A szakemberek azt remélik, hogy ha sikeres lesz a projekt, akkor az engedélyezés után, a készítménynek hála, csökkenne a kórházi kezelésre szorulók száma.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink