Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-28 05:59:00

Jobbikos képviselő: nem lenne jó döntés feles többséggel alkotmányozni

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában az ózdi alpolgármester botrányáról, Tóth Csaba ügyéről és a feles alkotmányozás lehetőségéről is.

Az LMP bejelentette, hogy nem támogatja a botrányba keveredett ózdi alpolgármestert, Farkas Péter Barnabást, Jobbik-jelöltet. Jakab Péter azt nyilatkozta, hogy továbbra is kitartanak a jelölt mellett, a Népszava szerint pedig ózdi belharcról is szó lehet.

Lukács László képviselő szerint egy szerencsétlen mozdulatról van szó, amit egy pillanatkép formájában ragadtak ki a kontextusból. A kérdésre, hogy ez egy náci karlendítés volt-e vagy sem, azt a választ adta Lukács, hogy ezt Farkas Péter Barnabás saját lelkiismeretére bízzák és kitartanak az állítás mellet, amit az alpolgármester közölt.

Külön vizsgálatot nem fog indítani a Jobbik az ügyben, ezt az Országos Előválasztási Bizottságra bízzák.

Az LMP döntését tiszteletben tarják, azonban úgy gondolják az ózdi jobbikosok, hogy valamilyen belviszálytól vezérelt, szándékos akcióról van szó, ahogy a képviselő szerint korábban is előfordult már.

„Mondjuk úgy, hogy valakik próbálnak nagyobb balhét kreálni, mint ami van” – tette hozzá.

Jobban nem fejtette ki kijelentését Lukács László György, úgy fogalmazott, hogy itt is az Országos Előválasztási Bizottságnak kellene ítélkeznie.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint békében kéne lefolytatni az előválasztást, azonban úgy néz ki, hogy több helyen is egymásnak feszültek az ellenfelek. Sajnálatosnak tartja, hogy ilyen hangulat keletkezett az országban, véleménye szerint a pártoknak egymás mellett dolgozva kellene a kampányt végezniük.

A DK feles többséggel alkotmányozna, erre a választási ígéretre jogászként válaszolt az országgyűlési képviselő. Szerinte ugyanis nem lenne jó döntés, meg kell találni azokat a szabályokat, amivel a kétharmad tartópillérei is kimozdíthatóak, és amikhez egyszerű többség szükséges. Ha más módon is elérhető a társadalmi felhatalmazás, akkor pedig a demokráciát leépítő szabályozásokat is tovább lehet bontani, de legelőször a feles többséggel módosítható törvényeknél kellene kezdeni – tette hozzá.

Vona Gábor kijelentése szerint a feles alkotmányozás akár polgárháborús helyzetet is előidézhet, erre annyival válaszolt a képviselő, hogy Vona Gábornak nem függ túl sok minden ettől a választástól, ezen kívül pedig szó sincs ilyenről Lukács László György szerint.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink