Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-27 19:29:00

Az immunológus szerint nem érdemes várni a kormányrendeletre, fel kell venni a maszkot

Jövő év végére a magyar lakosság vagy az oltás, vagy az átfertőződés révén részleges immunitással fog rendelkezni, és a koronavírus bár jelen lesz, problémát már nem fog okozni – mondta Rusvai Miklós az ATV Híradónknak. A Pfizer-gyógyszergyár vezérigazgatója szerint pedig nagyjából 12 hónap múlva lecseng a járvány, és vissza lehet térni a korlátozásmentes élethez, de évente szükség lehet oltásra. Az elmúlt három napban Magyarországon 1183 új fertőzöttet igazoltak, és 20 beteg halt meg a vírus miatt.

Rusvai: 2022 végéig a magyar lakosság védettséget szerez a koronavírussal szemben

Szinte napra pontosan kilenc hónapja, december 26-án hajnalban érkeztek meg az első adag Pfizer-vakcinák Magyarországra. Az oltóanyagokat a Dél-Pesti Centrumkórházba vitték, ahol legelőször egy frontvonalban dolgozó főorvos kapta meg a védőoltást. Azóta több, mint 5 millió 800 ezer ember követte a példát, 5 630 587-en a második oltást is megkapták, és 714 ezren pedig már a harmadikat is felvették.

A Pfizer-gyógyszergyár igazgatója szerint, 12 hónap múlva lecseng a világjárvány, és vissza lehet térni a korlátozásmentes élethez

Rusvai Miklós szerint a magyar lakosság másfél éven belül védettséget szerez vagy oltás vagy átfertőződés révén. „Onnantól kezdve már részleges immunitással mindenki rendelkezik, a korona vírus problémát nem fog okozni” vélekedett a virológus. Hozzátette: ugyanez, világviszonylatban két-három évet is igénybe vehet.

Szeptember első napjaiban – 3-án, 4-én, 5-én – összesen 648 új esetet regisztráltak, és 9 beteg halt meg. A számok a következő hétvégéken folyamatosan emelkedtek, a legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy az elmúlt három napban, a hónap elejéhez képest duplázódtak: 1183 új fertőzöttet igazoltak, és 20 beteg halt meg.

Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos híradónknak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a héten 30 százalékkal nőtt a kórházban fekvő, lélegeztetőgépre kötött beteg száma.

Szerinte, kellő óvintézkedések nélkül szomorú őszünk lesz. „Itt nem a kényszerítés eszközökről van szó, hanem arról, hogy mi felfogjuk-e azt, hogy ez a vírus veszélyes. Hosszú távú, nagyon kellemetlen tünetekkel jár azoknál is, akik adott esetben enyhe megbetegedés után gyógyulnak ki a betegségből” – fogalmazott.

Lisziewicz Julianna tapasztalata az, hogy csak a vakcina nem elég, a védekezéshez jelenleg a maszk is kellene. Az immunológus két országot hozott fel példának. Az egyik Izrael, ahol csak a vakcinákkal védekeztek, és a lakosság 80 százaléka be volt oltva Pfizerrel, de a negyedik hullám magasabb volt, mint a harmadik hullám. A másik Olaszországot, ahol 70 százalékos átoltottságot sikerült elérni különböző vakcinákkal, és a negyedik hullám aránylag kicsi volt. „Mi a különbség Olaszország és Izrael között? Hogy Olaszországban még mindig kötelező a maszkot felvenni” – mutatott híradónknak nyilatkozva. Hozzátette:

szerinte nem érdemes várni a kormányrendeletre, fel kell venni a maszkot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink