Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-26 19:13:00

Nem lesz kiemelkedő az idei bor minősége

20-30 százalékkal kevesebb szőlő termett idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt - állítják a híradónknak nyilatkozó szőlősgazdák. A gyümölcs minőségével ugyanakkor nincs gond: szakértők szerint egészen jó évjárat lehet az idei. Az ATV Híradó riportja.

Több gazdánál is jártunk, akik elmondták, hogy az időjárás az idén nem kedvezett a szőlőnek. Jég ugyan nem volt, de minden más igen. Hűvös tavasz és nyárelő, majd szárazság, és akkor nem esett, amikor a leginkább kellett volna.

A kedvezőtlen időjárásnak előnye is volt, de a mennyiségre szinte mindenhol rányomta a bélyegét a csapadék hiánya. Nagy Lajos, borász elmondta, „kevesebb vegyszert kellett kiszórnunk, szárazabb idő volt, gombabetegségek nem támadták a szőlőt, épp ezért szép is volt a szőlő, viszont a csapadék az nagyon hiányzott. Ez megmutatkozott a szüretkor, azért volt kisesés olyan 20-30-%-os legalább, annyival kevesebb lé volt a szőlőben. Hiába volt szép.”

A gazdák szerint kiemelkedő nem lesz az idei bor minősége. Sok helyen még kivárnak, és azokat a szőlőket sem szedték le, amelyek ilyenkor már erjedni szoktak. Ők azt mondják, abban bíznak, hogy a nyárias ősz – ha a mennyiségen nem , de - még tovább javíthat a minőségen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink