Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-26 18:42:00

Ferencváros polgármestere mindent megtesz, hogy a Fudan egyetem ne valósulhasson meg

Új kerületi építési szabályozás létrehozását kezdeményezi Ferencváros polgármestere. Baranyi Krisztina bejelentette: minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy a Diákváros területére szánt kínai magánegyetem ne valósulhasson meg. Bár az innovációs és technológia miniszter szerint a két projekt elfér egymás mellett, a főpolgármester szerint ez nem igaz. Az ATV Híradó riportja.

Eldobált üvegek és zacskók, romos épületek. Így fest ma az a Rákóczi hídtól délre lévő elhanyagolt rozsdaövezet, ahol az eredetileg tervezett 8 ezer férőhelyes Diákváros épül majd fel, és ami tervek szerint a kínai Fudan magánegyetem otthona is lesz.

Karácsony Gergely arról beszélt: továbbra is minden jogi és politikai eszközt bevetnek azért, hogy a Fudan beruházás az adófizetők pénzén ne valósulhasson meg. Ennek érdekében Ferencváros polgármestere új kerületi építési szabályzat megalkotását kezdeményezi. Eszerint csak olyan épületek építésére lenne lehetőség, amelyek a Diákváros Mesterterv alapján megépíthetőek.

Baranyi Krisztina elmondta, „azt is kezdeményezni fogom, hogy változtatási tilalmat vezessen be a kerület szintén az odaajándékozni kívánt telkekre a teljes fejlesztési területre. Ami azt jelenti, hogy sem telekalakítást, sem bármilyen épület megépítését nem lehet elkezdeni addig, amíg az új építési szabályzat el nem készül.”

A Római-part beépítését egyébként évek óta blokkolják ezzel. Palkovics László viszont azt mondta: a kormány meg fogja építeni a diákvárost a Fudan Egyetemmel együtt. Szerinte a két projekt elfér egymás mellett úgy, hogy a Diákváros 8 ezres férőhelye nem sérül. A kedvenc elemem ebben az ügyben a folytonos hivatkozás a Diákváros terveire. Bocsánat, a Diákvárosnak nincsenek tervei, koncepciótanulmány van róla, amiben nincs semmi konkrétum a kapacitáson túl, még négyzetméterek sincsenek meghatározva.

A főpolgármester másképp gondolja. „Nem fér el a diákváros és a Fudan egymás mellett fizikailag. Vagy diákváros van vagy Fudan, és a Fudan ne legyen se itt, se Felcsúton, se Debrecenben sehol az országban, mert ez egy közpénz pazarló beruházás, ami a kínai kommunista Párt érdekeit képviseli és nem a magyar emberek érdekeit. Tehát nincs, nincs kompromisszum, nincs mellébeszélés. Diákváros igen, Fudan nem” – jelentette ki Karácsony Gergely.

A körzet országgyűlési képviselő jelöltje pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákváros ügye a jelenlegi lakhatási válságban szimbolikus jelentőséggel bír. Bejelentette, hogy létrehoznak egy üzenőfalat, ahol bárki üzenetet írhat a leendő Diákváros kollégiumaiba, illetve a szintén itt építendő 5800 bérlakása jövőbeni lakóinak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink