Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-26 06:43:00

A hidegburkoló, akinek videóját több millióan látták a TikTokon - mi Sefa titka?

A TikTok már egyáltalán nem új őrület. Táncoló, tátogó fiúk és lányok milliói, politikusok, megmondóemberek, környezettudatosok, amatőr előadók, népművelők és a mindenféle extrém alakok platformja. Sokukból igazi celeb lett. A lényeg, hogy ki, mire használja a népszerűséget, és ha akar, tud-e belőle pénzt keresni. A Heti Napló stábja Kovács István burkolóval forgatott, aki Sefatias néven szerepel a TikTokon. Legnézettebb videójában nem csinál mást, amit egyébként is: járólapot rak le. Mindezt már 8 és félmillióan látták.

A stáb Móron találkozott Sefával, aki épp egy családi ház teraszának bontásán dolgozott. Ő nem a gazdagok burkolója, átlagos áron dolgozik, és azon kevés magyar közé tartozik, aki a helyén érzi magát. Egyébként az egyik munkatársa unszolására kezdte el a kisvideók gyártását.

"Azt se tudtam, hogyan kell videót vágni, meg felrakni, mindig telefonálgatnom kellett, hogy bizonyos lépéseket hogyan kell megcsinálni, és egyszer csak elkezdték nézni az emberek"

 - idézte fel a kezdeti nehézségeket. Mint mondja, úgy érzi, a helyén van, és bár nem egy "álmokat hajkurászó ember", hozzáteszi, ha havonta keresne 20 milliót, azért tudna vele mit kezdeni.

Több videója is van arról, hogy a megrendelők mire figyeljenek oda, hogy elkerüljék a csapdákat. Talán emiatt kezdték el sokan nézni a videóit - véli. Hasznos szakmai tanácsokkal látja el a nézőit és olyan lelkesedéssel beszél a szakmájáról, hogy sok fiatal miatta akar burkoló lenni. Arra a kérdésre, hogy ebből keres-e pénzt, annyit válaszolt: nem mondja, hogy nem volt már belőle haszna. "Az egyik cég küldött egy ajándékcsomagot, amiben elég komoly értékű szerszámok voltak, pálinka" - mondta, hozzátéve: készpénzt nem kap, és bár hallotta, hogy ebből sokat lehetne keresni, ő még nem keresett belőle. A legnézettebb, millió fölötti megtekintéseket egy-egy kupica pálinkával ünnepli

Szerinte a kontár szakemberek csak a megrendelő kedvéért léteznek. Ő büszke arra, amit csinál, ezért mutatja meg országnak-világnak. Szerinte aki ezt nem meri megtenni, az nem véletlen. Mint mondja, nem szerencsés, ha valaki azonnal akar valamit. Szombaton kitalálják, hogy fel akarják újítani a fürdőszobát, vasárnap megkeresik a burkolót, hogy hétfőn kezdje el. Az aki ilyen gyorsan tud menni, annál már komoly baj van - vélekedik Sefa.

Úgy látja, a legnehezebb megrendelőtípus, aki fél és bizonytalan, bűnözőnek tekinti a szakembert, és azt nézi, hogyan fogják őt átverni. A kákán is csomót keres, csupán azért, mert nem bízik senkiben, még önmagában sem. Azt mondja, vegyük tudomásul, hogy egy felújítás, építkezés komplex, több társszakmának együttes munkája. És ha az egyik szaki, akár önhibáján kívül megcsúszik, borul minden. Például ezt a teraszt, ahogy elmondta, korábban nem igazán szakszerűen alapozták, vagyis pluszmunkát jelent a számára. A következő megrendelőhöz tehát nem tud időben érkezni.

A videókban hangsúlyos szerepet kap sapkája, tetoválásai, gyöngysorai. "Én egy kicsit gátlástalan vagyok, de nem ez kell hozzá, hanem az önbecsülés, önbizalom, hogy az ember elfogadja magát annak, ami" 

- fogalmaz. Ő elfogadta és köszöni szépen, jól van a tetoválásaival együtt. Az egyik a bányászmúltjára utal, mivel hosszú évekig csákányos vájár volt. Azt imádta a legjobban. Azért hagyta abba, mert bezárták a bányát.

Sefa feleségével és kisfiával egy móri panelházban él. Felesége, Bea könyvelő, és bár férjével ellentétben egyáltalán nem szeret szerepelni, odaadással viseli férje népszerűségét. A nappali tele van Sefa könyveivel. A teológia és a filozófia érdekli leginkább. Régen blogolt, írásait akkor is több tízezren olvasták. Az egyik egyetem dékánja is felfigyelt rá, kérte jelentkezzen a bölcsészkarra. De ő inkább maradt a burkolásnál.

Sefának az előző házasságából van egy 17 éves fia is. Mehetett volna egymilliós fizetésért Svájcba művezetőnek, de maradt, mert nem akarta a gyerekét hónapokra otthagyni. Nem bánta meg.

Kiderült az is, hogy István többször járt közel a halálhoz, ezek a szörnyű élmények tanították meg neki, hogyan éljen. Kétszer volt rákos, volt egy primer daganata, utána áttétes lett. A második rák után kapott egy stroke-ot, lebénult a fél oldala, aztán ezekből kellett magát helyrehoznia - fizikailag, érzelmileg és szellemileg is.

Van egy klubzenekar, amiben szintén szerepet vállal. Zenésztársai azt mondják róla: ő nem csak burkoló, hanem filozófus, zanész, bohém ember.

Heti Napló Sváby Andrással 2. rész - 2021.09.19.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink