Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 16:36:00

Menczer Tamás: „Veszélyes időket élünk”

A magyar kormány 2022-ben 30 százalékkal több forrást fordít a honvédelemre, mint az idén, mert fontosnak tartja a honvédelmi képességek növelését.

Erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszélt Nagykovácsiban, a VII. Hadikultúra és Military Fesztivál ünnepélyes zászlófelvonással és hadifelvonulással egybekötött megnyitóján.

Menczer szerint azért van szükség egy erős magyar honvédelemre, mert veszélyes időket élünk: a veszélyt a járvány mellett a tömeges és illegális bevándorlás jelenti, amelyek ellen védekeznünk kell – írta meg az MTI az államtitkár bejelentése alapján.

A tömeges bevándorlás a jelen és a jövő kérdése, mivel „az amerikaiak által elrontott afganisztáni kivonulás miatt az ország potenciális kibocsátó országgá vált, ahonnan jelenleg már négymillió belső menekült van úton” – fogalmazott. A 40 milliós ország lakosságának a fele él humanitárius segélyekből, milliók és tízmilliók dönthetnek úgy bármikor, hogy az életkörülményeikből adódóan elindulnak Európa felé – figyelmeztetett Menczer.

Az államtitkár elmondta, a honvédelmi ráfordítás jövőre először fogja meghaladni az 1000 milliárd forintot, annak hozzávetőleg a felét fordítja fejlesztésekre a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program. Hozzátette, hogy Magyarország a NATO-ban vállalt kötelezettségét, miszerint a GDP 2 százalékát honvédelemre fordítja, legkésőbb 2024-ig eléri. Azt a vállalást pedig, hogy a honvédelemre fordított összegek 20 százalékát fejlesztésre fordítjuk, már a határidő lejárta előtt 5 évvel elkezdtük teljesíteni – fűzte hozzá az államtitkár.

A KKM államtitkára beszélt arról is, hogy 2010-hez képest jövőre több mint háromszoros lesz az az összeg, amit a magyar kormány honvédelemre és haderőfejlesztésre kíván fordítani.

Pluszpontokat kapnak a felvételizők, ha egyetem előtt beállnak a honvédséghez

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink