Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 17:37:00

Kovács Zoltán: Nem javaslom, hogy a Vadászati Kiállítás megtérülését pénzben mérjük

Ünnepélyes szalagátvágással kezdődött el hivatalosan is a húsz napon át tartó rendezvénysorozat, a Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás, amelynek a helyszínére az érdeklődők egy óriási szarvasbika tátott száján keresztül sétálhatnak be. Kovács Zoltán államtitkár Fátyollal, a kiállítás kabalakutyájával érkezett meg a Hungexpóhoz. Az ATV Híradójának riportja.

„Egész Magyarországot szerettük volna bemutatni, ezért a tájegységi fővadászatokon és az állami vadászatokon keresztül gyűjtöttük be a hazai vadászoknál megtalálható trófeákat” – mondta el Pálinkás Róbert, a program kurátora a Legek Csarnokában kiállított több mint 2000 állati trófeáról - gímekről, őzekről és vaddisznókról - valamint az ott látható állat preparátumokról.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt: az ember természetében ősidők óta benne van a vadászati szenvedély.

„A legfontosabb a szellemi tartalom, a természet rendje jegyében. Annak bemutatása az ember felől nézve, hogy mindannyiunk őseinek 99 százaléka vadászott. És ha nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi most nem ülnénk itt” – fejtette ki.

A kiállításon felépült egy egymillió literes akvárium is, amelybe magyar halfajokat, köztük vizát is telepítettek. A szervezők az október 14-ig tartó rendezvényre 1 millió ember várnak. 

Miközben a rendezvény zajlott, a főbejáratra Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa egy tiltakozó molinót helyezett ki.

„70 milliárd forintot költünk a közös pénzünkből Lázár és Semjén Zsolt, Orbán Viktor és a fideszes urak lázálmára. Egy olyan időszakban, amikor gazdasági és egészségügyi válság van” – véli Dorosz.

A rendezvény helyszínéül szolgáló Hungexpo felújítása 55 milliárd forintba került, a kiállítás megszervezésére 17 milliárd forintot költött a kormány.

Kovács Zoltán, a kiállítás szervezésért felelős operatív törzs vezetője szerint azt, hogy ez hogyan fog Magyarországnak megtérülni, 

„lehet azonnali pénzbeli megtérülésként is tekinteni,” de ő nem ezt javasolja. Szerinte a jegybevételek is fontos elemet játszanak, de fontosabbnak tartja, hogy „a hírét viszik az egyébként is világhírű vadgazdálkodási és természetvédelmi gyakorlatnak és tapasztalatnak, ami létezik.”

A kormány rendeletet módosított annak érdekében, hogy a Vadászati Kiállítás mentesüljön a járványügyi szabályok alól. Így védettségi igazolvány nem szükséges a belépéshez. Kovács Zoltán Híradónknak elmondta, szerinte a kiállítás nem jelent járványügyi kockázatot. Megfontolt döntésnek tartja azt, hogy a rendezvényen nem kell maszkot hordani, hiszen, mint mondta, ahogyan az augusztus 20-i állami rendezvényen vagy az Eucharisztikus Kongresszuson is, a kiállításon is egy operatív törzs felügyeli, hogy mi történik, milyen beavatkozásra vagy fellépésre van szükség. 

Ha indokolt, akkor hoznak szigorúbb szabályokat a kiállításon, de azt gondolja, erre nem lesz szükség, mert a magyar fertőzöttek számának aránya és növekedési üteme nem ad okot olyan típusú aggodalomra, mint a második vagy a harmadik hullám alatt volt. 

Megjegyezte, hogy annak a 70 ezer vadásznak, akik nap, mint nap kint vannak a természetben sokkal több a hozzáadott értékük a természet- és környezetvédelemhez, mint „a mozgalmár”, „sötétzöld szervezeteknek”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink