Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 06:44:00

Gyurcsány Ferenc egy kormányváltás esetén „végtelen mértékletességgel és lojalitással fogja szolgálni a kormányt”, bárki is vezesse azt

Meglepte az előválasztáson tapasztalt magas részvétel, 300 ezer körülire számított, ehhez képest akár félmilliós is lehetséges - erről Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszélt a Spirit FM Ceglédi kérdezi című műsorában. A részvételt „egészen zseniálisnak” nevezte, és elmondta: csütörtöki értesülései szerint „Klári nagyot megy” és jól szerepelnek a DK egyéni jelöltjei is.

Gyurcsány Ferenc egy kormányváltás esetén „végtelen mértékletességgel és lojalitással fogja szolgálni a kormányt”, bárki is vezesse azt

Gyurcsány Ferenc szerint a kormánypárt részéről őt ért támadások azt tetté lehetővé a saját maga és pártja számára, hogy emberiek tudtak maradni a támadások közepette. A DK a támadásoktól tudott személyes és izgalmas maradni – vélekedett.

Így látja a 15 évvel ezelőtti önmagát

Ceglédi Zoltán kérdésére Gyurcsány Ferenc elárulta, nem tervezi megnézni a róla készült, 2006 őszét bemutató filmet. Hozzátette: nem szokta magát meg- vagy visszanézni, a Gyurcsány-Orbán vitát is csak jó egy év késéssel nézte vissza és akkor is csak részben.

Gyurcsány szerint az Elk*rtuk című film a 2006 után szocializálódott korosztályoknak szól, de aki annyi mindenen túl van, mint ő, azt nem lehet már ilyenekkel kihozni a sodrából.

A volt miniszterelnök szerint bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb politikus lett az elmúlt másfél évtizedekben, és kritikusan nézi nemhogy a 15 évvel ezelőtti, de a tegnapi Gyurcsányt is.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor – lehet, hogy részben Gyurcsány hibáiból tanulva – nagyon megtanulta, hogy hogyan lehet a politikában akaratot átvinni és akár jó, akár rossz célokra használni a hatalmat. Orbán Viktornak mindkét oldalon elég hosszú a listája – tette hozzá. Magáról az őszödi beszédről elmondta: politikusként nem engedhette volna meg magának ezt a szenvedélyt és ezeket a mondatokat, amelyeket aztán az ellenfelei fegyverként használtak vele szemben.

Gyurcsány Ferenc szerint tévút, hogy az ellenzék a Fidesz értelmezésének akar megfelelni, mert nem bírja lelkileg-intellektuálisan ezt a harcot. Szerinte nem szabad elfogadni, hogy a Fidesz szerint hazaáruló, aki a határon túli magyarok szavazati jogáról vitát nyitnak.

Gyurcsány Ferencet Ceglédi Zoltán megkérdezte Jakab Péter Orbán Viktort Orbán Viktóriának nevező kijelentését, de hozzátette: az ellenzék harcban van, és most nem lehet ezt a vitát kinyitni. Sejthető, hogy mit gondol erről a mondatról, de hangsúlyozta: nem fog nyilvános vitát kezdeni Jakab Péterrel.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kötött átfogó megállapodást az előválasztás előtt a DK a Jobbikkal, Gyurcsány Ferenc elmondta: a DK először az MSZP-vel ült le tárgyalni, és a tárgyalás egészen addig jól haladt, amíg Karácsony Gergely be nem jelentkezett miniszterelnök-jelöltnek. Onnantól Karácsonynak és az MSZP-nek meggyőződése lett, hogy ketten együtt olyan erősek, hogy nem kell a DK-val megállapodniuk, hanem tárgyalni kezdtek a Jobbikkal, a DK pedig két szék között találta magát.

Amikor Karácsony és Tóth Bertalan nem tudtak megállapodni a Jobbikkal, a DK is tárgyalni kezdett a jobboldali ellenzéki párttal, és 10 nap alatt eljutottak a megállapodásig – idézte fel a Demokratikus Koalíció elnöke. De hozzátette: előzőleg Fekete-Győr Andrással is tárgyalt, de nem igazán tapasztalt fogadókészséget a közeledésre. Bizonyos értelemben maradt nekünk a Jobbik, a Jobbiknak meg mi maradtunk – értékelte Gyurcsány Ferenc, aki szerint az MSZP és a Párbeszéd elrontotta a Jobbikkal folytatott tárgyalását, így maradt nekik a párt.

Az a sorsunk, hogy együtt kell működni, a szövetségeseimet nem bántom – hangsúlyozta az előválasztási folyamatról Gyurcsány Ferenc.

Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni, érteni a másik ambícióját és vigyázni rá, nem engedni a pletykálkodást, ha verseny van, azt szabályozottá tenni – jellemezte a DK belső életét Gyurcsány Ferenc, aki állítása szerint élvezi, hogy pártvezető kollégái egy sor területen jobbak nála, Molnár Csaba a kampányban, Vadai Ágnes pedig a frakció irányításában.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: 2019-ben Karácsony Gergely nem beszélt arról a DK-val folytatott tárgyalásokon Karácsony Gergely nem jelezte, hogy számára a főpolgármesteri tisztség csak ugródeszka lenne egy esetleges miniszterelnök-jelölti kampányhoz.

A DK indulásának körülményeiről Gyurcsány Ferenc elmondta: ő maga nem tartja magát pártszervezőnek, de talált maga mellé olyan embereket, mint Varju László, akik végig tudták csinálni ezt az ő karakterétől idegen folyamatot. A mai kormány és a mai ellenzék által körülötte keltett elszigeteltségből való kitörés ennél sokkal könnyebb volt – tette hozzá.

Az ellenzéki összefogásról Gyurcsány Ferenc elmondta: 2014 óta lehet tudni, hogy „Orbán van, az ellenzéknek együtt kell működnie”, ő mindössze a többieknél előbb adott hangot ennek a felismerésnek.

Arról, hogy Dobrev Klára feles többséggel is szét akarja törni „a Fidesz világát”, Gyurcsány Ferenc azt mondta: tudja, mi van Dobrev fejében, és amire készül, az vissza fog hatni a mai ellenzék világára is.

A tavaly a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában tett nyilatkozatára utalva, amely szerint a mai ellenzéki pártok közelebb vannak egymáshoz kulturálisan, mint annak idején az MSZP és az SZDSZ, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az SZDSZ-ben volt egyfajta kulturális felsőbbrendűség, ami zavaró volt az anno általa vezetett MSZP számára.

A kormányváltás nem elég – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a Fideszt össze kell törni nagyon gyorsan, vagy ők törik össze a leendő kormányt. Szerinte a koalíciós viták esetén Dobrev Klára addig fogja beszéltetni a koalíciós partnereket, míg meg nem oldódik a helyzet.

Ami saját, 2022 utáni szerepét illeti, Gyurcsány Ferenc „egy nagy DK-frakció” élén képzeli el magát. Egy esetleges, akár 2026 utáni közös ellenzéki frakciót viszont szerinte már nem Gyurcsány Ferenc fogja vezetni – tette hozzá.

Végtelen nagy mértékletességgel és lojalitással fogom szolgálni a leendő kormányt, bárki is legyen a kormányfő – ígérte egy kormányváltás esetére Gyurcsány Ferenc.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Ajánlom

További belföldi híreink